ΑΓΟΡΕΣ

Γυρίζει σε θετικά πρόσημα η Ευρώπη, επιστροφή αγοραστών στο Χ.Α.

Χ.Α.: Χαμηλός τζίρος και μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη - Κεντρική Εικόνα

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη δείχνουν να γυρίζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της Huawei.

Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που η Ουάσιγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Την έντονη αντίθεση της Κίνας σε άλλες χώρες που επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις σε κινεζικές οντότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, απαντώντας στους τελευταίους περιορισμούς των ΗΠΑ στην Huawei Technologies.

“Η Κίνα έχει τονίζει κατά καιρούς ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ιδέας της εθνικής ασφάλειας και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον εμπορικό προστατευτισμό”, τόνισε ο Gao Feng.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές προϊόντων της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο, τον Μάρτιο, έφτασαν τα €205,6 δισ. σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, όταν είχαν φτάσει τα €199,5 δισ.

Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν στα €183,1 δισ., καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν ήταν €172,7 δισ.

Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης υποχώρησε στα 22,5 δισ. ευρώ, από €26,9 δισ. τον Μάρτιο του 2018. Στην ΕΕ των 28 το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών ήταν €2,9 δισ., από €11,2 δισ. τον Μάρτιο του 2018.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο μια σαφή στρατηγική για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους της. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές να αισθάνονται ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους, όπως οι χαλαρές δημοσιονομικές συνθήκες και η έμφαση στις μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις, έναντι μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης”, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ινιάτσιο Βίσκο.

Πρόστιμα ύψους €1,07 δισ. επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τράπεζες Barclays, RBS, Citigroup, JP Morgan και MUFG, για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ, στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως ενημερώνει η Κομισιόν, οι πέντε τράπεζες συμμετείχαν σε δύο καρτέλ, όσον αφορά το trading συναλλάγματος σε 11 νομίσματα – ευρώ, βρετανική λίρα, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ, δολάριο Καναδά, δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, καθώς και κορώνα Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά ανοδική δείχνει η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά ο τζίρος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση του πρώτου μισού των συναλλαγών, βρήκε τον γενικό δείκτη να κινείται υψηλότερα των 730 μονάδων, με, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 733,52 μονάδες (+1,47%) και το τζίρο στα 26 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οριακά αρνητικό πρόσημο κινείται μόνο ο τίτλος της Alpha Bank (-0,33%), ενώ από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+4,46%), Πειραιώς (+2,32%), ΑΔΜΗΕ (+4,42%), Ελ. Πετρέλαια (+2,36%), Lamda Development (+2,19%), Motor Oil (+2,03%), Jumbo (+2,43%) και Τιτάνα (+2,61%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 730 μονάδων και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και εκτός των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.