ΕΛΛAΔΑ

Σε ποιο χρώμα θα τυπωθούν τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών

Σε ποιο χρώμα θα τυπωθούν τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών - Κεντρική Εικόνα

Mε έξι αποφάσεις (ΦΕΚ Β’ 279/07.02.2019) του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση καθορίζονται:

-οι διαστάσεις και το χρώμα των ψηφοδελτίων

-οι διαστάσεις και το χρώμα των εκλογικών φακέλων

-Το ειδικό γνώρισμα, τις διαστάσεις και τα λοιπά χαρακτηριστικά των εκλογικών σάκων,

στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές δημοσιεύει εκ νέου, ενόψει της 26ης Μαΐου η aftodioikisi.gr.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

-Στις ευρωεκλογές: Το χαρτί κατασκευής των ψηφοδελτίων, των λευκών ψηφοδελτίων (κενών – άγραφων) καθώς και των φακέλων μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια, είναι απόχρωσης «ανοικτού σιελ». Οι φάκελοι φέρουν στην μπροστινή τους πλευρά διαγώνια, έντυπο γνώρισμα πλάτους ενός (1) εκατοστού του μέτρου περίπου που αποτελείται από πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», με τη μεσαία γραμμή να είναι κυματοειδής. Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων, των λευκών ψηφοδελτίων (κενών – άγραφων) καθορίζονται σε 14 Χ 35 εκατοστά του μέτρου και των φακέλων σε 9,5 Χ 16 εκατοστά του μέτρου περίπου.

-Στις  δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:  Καθορίζουμε τις διαστάσεις των λευκών ψηφοδελτίων σε 14 Χ 20 εκατοστά του μέτρου περίπου για τις εκλογές των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Στις περιφερειακές εκλογές: Οι διαστάσεις των εκλογικών φακέλων, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται για τις περιφερειακές εκλογές, καθορίζονται σε 16 Χ 9,5 εκατοστά του μέτρου περίπου. Οι ανωτέρω φάκελοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές λευκής απόχρωσης φέρουν στην μπροστινή τους πλευρά, διαγώνια πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», με τη μεσαία να είναι κυματοειδής, συνολικού πλάτους ενός εκατοστού του μέτρου περίπου και επιπλέον φέρουν το γράμμα «Π» απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά.

-Στις δημοτικές και τοπικές εκλογές: Οι διαστάσεις των εκλογικών φακέλων, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται για για την ανάδειξη δημάρχων, δημοτικών συμβούλων καθώς και την ανάδειξη συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων καθορίζονται σε 16 Χ 9,5 εκατοστά του μέτρου περίπου. Οι ανωτέρω φάκελοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές λευκής απόχρωσης, φέρουν στην μπροστινή τους πλευρά, διαγώνια πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», με τη μεσαία να είναι κυματοειδής, συνολικού πλάτους ενός εκατοστού του μέτρου περίπου. Επίσης οι φάκελοι, για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων φέρουν το γράμμα «Δ» απόχρωσης «βαθύ μπλε», σε έντονη γραμματοσειρά και οι φάκελοι για την ανάδειξη συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων το γράμμα, «Κ» απόχρωσης «βαθύ μπλε», σε έντονη γραμματοσειρά.