ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς Τσακαλώτο αλλά με Χουλιαράκη το σημερινό Eurogroup

Η τρίτη αξιολόγηση για την Ελλάδα στο Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

Χωρίς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Η «απουσία» που έγινε χθες γνωστή από το υπουργείο Οικονομικών αποτέλεσε αφορμή για διάφορες ερμηνείες.

Η επίσημη ερμηνεία είναι ότι δεν υπάρχει θέμα «Ελλάδα» στην ατζέντα και ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι εξαιρετικά σύντομης διάρκειας, κάτι που σημαίνει ότι ήταν προτιμότερο ο υπουργός Οικονομικών να παραμείνει στην Ελλάδα για την εκπλήρωση πιο άμεσων υποχρεώσεων. Από την άλλη βέβαια, το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup έρχεται μια ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή αλλά και το δηκτικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για τους «προβληματισμούς» των Ευρωπαίων αξιωματούχων, γίνεται αφορμή για ποικίλα σχόλια.

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν θέλει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να δεχτεί δημόσια την κριτική των υπουργών Οικονομικών για τα μέτρα που προώθησε συνολικού κόστους 1,2 δις. ευρώ. Ο στόχος είναι να κυλήσει ο χρόνος ομαλά μέχρι τις ευρωεκλογές, να ενεργοποιηθεί το σύνολο των μέτρων μέσα στην επόμενη εβδομάδα και η όποια δημόσια ανταλλαγή επιχειρημάτων με τους εταίρους να γίνει με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης των θεσμών στις 5 Ιουνίου στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η δημοσιονομική αμφισβήτηση βέβαια, ξεκίνησε εκ των έσω καθώς τον δημόσιο προβληματισμό του για τη δυνατότητα του προϋπολογισμού να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δις. ευρώ μετά και τα νέα μέτρα, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Με δήλωσή του,  ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι περιθώρια υπάρχουν μόνο για τα μέτρα που είχαν ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2019 δηλαδή για το επίδομα ενοικίου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (η οποία αφορά σε περισσότερους μετά τη χθεσινή τροπολογία) αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε μέσω Twitter σε έντονο ύψος υποστηρίζοντας ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαβάζει τους προϋπολογισμούς που συνέτασσε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών και όχι τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των δημοσιονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη για τη χρηματοδότηση των νέων θετικών μέτρων που ψήφισε χθες η Βουλή.

Επικαλέστηκε τα υπερπλεονάσματα του 2019 που έχουν αποτυπωθεί και στην έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και τα πρόσθετα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Η κυβέρνηση, ποντάρει πολλά στα υπερπλεονάσματα της φετινής χρονιάς καθώς σε αυτά θα στηριχτεί και για να «δικαιολογήσει» τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες αλλά και για να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες μετά τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα θετικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου.