ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Καλύτεροι οι πωλητές, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης

Τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και όλους τους βασικούς δείκτες με θετικό πρόσημο, όμως σταδιακά οι αρχικοί αγοραστές έμειναν από δυνάμεις και αυτό σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι πωλητές, στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα των βασικών δεικτών σε αρνητικό πρόσημο και το κλείσιμό τους κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 740,55 μονάδες (+1,16%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 722,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,25%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 61 εκατ. ευρώ.

Μικτή, με συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -3,32%, Eurobank +1,27%, Εθνική -1,78% και Πειραιώς -2,41%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη”, σχολιάζει η Deutsche Bank, προσθέτοντας πως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν επίσης καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Η γερμανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της Εθνικής με τιμή - στόχο τα 2,10 ευρώ.

Σύσταση “overweight” για την Εθνική, με τιμή - στόχο τα 3,10 ευρώ διατηρεί η Morgan Stanley, που σημειώνει πως “οι επιδόσεις της ελληνικής τράπεζας, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήταν σε γενικές γραμμές εντός των εκτιμήσεων”.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο επέπλευσαν μόνο οι 3E (+0,60%) και ΕΧΑΕ (+0,49%) και αμετάβλητος ο τίτλος τηςGrivalia Properties.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες γιαViohalco (-4,22%), Ελλάκτωρα (-2,46%), Ελ. Πετρέλαια (-4,27%), Μυτιληναίο (-3,06%), ΟΛΠ (-2,55%), ΟΠΑΠ (-2,90%) και Fourli (-3,21%).

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο “αυτό σημαίνει, πως με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον προϋπολογισμό”.

“Η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει την Ελλάδα για δημοσιονομικά ρίσκα στην αποτίμηση των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων της ευρωπεριφέρειας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου”, αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον οίκο, “η Κομισιόν αναμένεται να υπογραμμίσει τα ρίσκα για χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, τόσο λόγω των δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να ανατρέψουν υλοποιημένες περικοπές κόστους, αλλά και λόγω της αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθών στο δημόσιο και των υψηλότερων κρατικών δαπανών που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, στην υποβάθμιση της Intralot (-8,18%) σε “CCC+” από “B“ προχώρησε η Fitch, εδράζοντας την απόφασή της στους αυξημένους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης.  Ο οίκος σημειώνει την αρνητική πορεία των ταμειακών διαθεσίμων, που εν μέρει προκαλείται από κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέες συμβάσεις.

Η Fitch εκτιμά επίσης πως η σταδιακή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Intralot στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι αρκετή για να καλύψει την πρόσφατη απώλεια του ποδοσφαιρικού στοιχήματος στην Τουρκία και τη διάλυση της συνεργασίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ελάχιστα ήταν τα άξια θετικής αναφοράς και μεταξύ αυτών και οι Frigoglass (+10,47%), Profile (+6,83%), Κέκροψ (+6,45%), Παπουτσάνης (+5,07%), Κυριακούλης (+4,84%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+4,28%) και Μοτοδυναμική (+2,60%).