ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων

ΝΖΖ: Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει τα αγαπημένα των επενδυτών - Κεντρική Εικόνα

Ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν οριακή άνοδο. Έτσι, η απόδοση του 10ετους κυμαινόταν στο 3,58% από 3,56% - 3,57% χθες .

Αντίθετα ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η τιμή του 5ετούς τίτλου με αποτέλεσμα η απόδοση του να υποχωρήσει στο 2,38% από 2,40% χθες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί φέτος υπέρβαση του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, επικαλούμενος τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 1,98 δισ. ευρώ έναντι 2,53 δισ. ευρώ πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών κινδύνων μετά τη νέα όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνα, ευνοούν τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί σήμερα περαιτέρω το περιθώριο

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγές 43 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε στο 3,57%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,105% να διευρυνθεί στο 3,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που το απόγευμα κυμαινόταν στα 1,1213 δολ. από το επίπεδο των 1,1203 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Ασαφή τα μηνύματα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας της Γερμανίας, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία κατέδειξαν χαμηλότερη του επιθυμητού ανάπτυξη, χωρίς όμως η οικονομία να εμφανίζει ενδείξεις ύφεσης. Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ εμφάνισε σε τριμηνιαία βάση στο α' τρίμηνο αύξηση κατά 0,4%, πως αναμενόταν. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW εμφάνισε τον Μάιο μη αναμενόμενη υποχώρηση σε επίπεδο χαμηλότερο των προβλέψεων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,306% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1183 δολ.