ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, υποχωρεί από τα πρωινά υψηλά το Χ.Α.

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, κατοχυρώνουν κέρδη στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, την διένεξη ΗΠΑ – Ιράν, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, αλλά και την επιστροφή των ανησυχιών, όσον αφορά την ιταλική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, βάζοντας τέλος στην επιβράδυνση που είχε το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Γερμανία είχε ανάπτυξη 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στην κατάργηση 3.700 θέσεων εργασίας στην Ισπανία και στο κλείσιμο 1.150 υποκαταστημάτων προσανατολίζεται η Stantander. “Το προς απόλυση προσωπικό αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της τράπεζας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό συνδικάτο Comisiones Obreras, ενώ σύμφωνα με το Reuters η ίδια η Santander αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή της, η Stantander στο τέλος Μαρτίου είχε 32.366 απασχολούμενους και 4,336 υποκαταστήματα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, μπορεί οι βασικοί δείκτες να παραμένουν σε θετικό έδαφος, όμως έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινείται χαμηλότερα των 735 μονάδων, με μικρά κέρδη, έχοντας σαν υψηλό ημέρας τις 740,55 μονάδες (+1,16%), ενώ ο τζίρος, σε χαμηλά επίπεδα, πλησιάζει τα 21 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Εθνική (+2,41%), Πειραιώς (+1,86%), Aegean Airlines (+1,12%), 3E (+1,32%) και ΟΛΠ (+1,16%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Motor Oil (-1,20%), Fourlis (-1,35%) και Μυτιληναίος (-1,34%).

Ασφαλώς και η εικόνα δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική, όχι μόνο λόγω της αισθητής μείωσης του τζίρου, αλλά πολύ περισσότερο λόγω της συνεχιζόμενης “απονεύρωσης” του ενδιαφέροντος, για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά, θα ήταν θετική ένδειξη, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 741 μονάδων.