ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με τράπεζες και αυξημένο τζίρο

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με «καύσιμα» από τις κεντρικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι μία πρώτη θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 730 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. έδωσε το τεχνικά ζητούμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του MSCI, ενώ βοήθειες έδωσε και η επιστροφή των θετικών προσήμων, στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές των Εθνικής και Eurobank αναβαθμίστηκαν χθες (13/5) το βράδυ και από τον MSCI Global Small Cap, προστέθηκαν στον MSCI Global Standard. Το rebalancing θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.

Εισροές που θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ για την Eurobank και τα 56 εκατ. ευρώ για την Εθνική, προβλέπει η Morgan Stanley, μετά την απόφαση του MSCI να επαναφέρει στους δυο τίτλους στον βασικό δείκτη MSCI Standard. Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών του οίκου, η στάθμιση για την μετοχή της Eurobank θα είναι 0,18% και για αυτή της Εθνικής 0,15%.

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +4,55%, Eurobank +2,47%, Εθνική +3,33% και Πειραιώς +3,49%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “οι ελληνικές τράπεζες έχουν εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες, παρά την έλλειψη θετικής ροής ειδήσεων”, σχολιάζει σε νέα έκθεσή της η HSBC, η οποία διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “Buy” και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ προχωρά σε προσαρμογή των τιμών-στόχων τους και των εκτιμήσεων για τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για τις μετοχές της Alpha Bank στο 1,93 ευρώ, από 1,95 ευρώ προηγουμένως και της Εθνικής Τράπεζας στα 2,29 ευρώ, από 2,40 ευρώ προηγουμένως. Αντιθέτως, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος αυξάνεται στο 1,91 ευρώ ανά μετοχή, από 1,14 προηγουμένως και για τη Eurobank στο 0,80 ευρώ, από 0,79 ευρώ.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Τα μεγαλύτερα, ημερήσια, κέρδη για Viohalco (+3,18%) και Grivalia Properties (+2,03%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι 3E, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,60%), Jumbo(-1,28%), ΔΕΗ (-1,91%), ΟΠΑΠ (-1,93%) και Τιτάνα (-2,16%).

Αισιόδοξη στάση στη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας διατηρεί η Morgan Stanley, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, στην οποία προβλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος.

Σύμφωνα με τον οίκο, “η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,7% τη διετία 2019 - 2020”. Ενώ η πρόβλεψη είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της, σημειώνει ότι αυτό σχετίζεται κυρίως με την αδυναμία που παρουσιάστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

“Το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης”, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, “υπάρχει αίσθημα ανησυχίας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 724,44 (-0,03%) και 735,49 μονάδων (+1,50%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 732,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο τζίρος στα 85 εκατ., από τα οποία τα 17 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν οι Παπουτσάνης (+9,52%), Μουζάκης (+3,09%), Πλαστικά Κρήτης (+2,91%), Centric (+6,84%),Autohellas (+2,88%), Cenergy Holdings (+2,23%) και ΕΛΧΑ (+2,10%).

Συμπερασματικά και παρά τη σημερινή θετική αντίδραση, διαθέσεις στο Χ.Α. θα συνεχίσει να διαμορφώνει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ προβληματίζει η σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.