ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στα χαμηλά ημέρας εν μέσω επιδεινούμενου διεθνούς κλίματος

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 730 μονάδων” επεσήμαινε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τα αρνητικά σενάρια.

Η αυξανόμενη ένταση στις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδείνωσαν το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, “είμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε να είμαστε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν. Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Όσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά), ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί”, τονίζει σε μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

“Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας $60 δισ., απαντώντας στις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ”.

Όπως μεταδίδει το Reuters, “η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5%, έως 25%”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί η “εξαφάνιση” των αγοραστών από το μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό, με αποτέλεσμα από τον μη τραπεζικό FTSE25 με θετικό πρόσημο να διασωθούν μόνο οι ΔΕΗ (+0,54%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,51%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ, ενώ από όλο το ταμπλό οι τίτλοι που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έφθασαν τους 13 και τώρα η προσοχή των επενδυτών μεταφέρεται στις βραδινές ανακοινώσεις του MSCI.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 737,86 (+0,25%) και 724,53 (-1,56%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 724,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,54%.

Ο τζίρος στα 46 εκατ., από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, την απόλυτη επικράτηση των πωλητών επιβεβαιώνει το τελικό -2,65% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και η τελική εικόνα των επιμέρους μετοχών (Alpha Bank -2,02%, Eurobank -2,61%, Εθνική -1,42% και Πειραιώς -8,52%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών”, αναφέρει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί την προτίμησή της στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο οίκος διατηρεί σύσταση “buy” για τις δυο τράπεζες, με στόχο τα 2,1 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 1,9 ευρώ για την Alpha ενώ διατηρεί και σύσταση “hold” για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο τα 1,5 ευρώ.

H Deutsche Bank επισημαίνει ότι αναμένει μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα για τον κλάδο το Q1, κυρίως λόγω εποχιακών παραγόντων. Από την άλλη, εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, με πτώση 3% σε τριμηνιαία βάση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,93%), GrivaliaProperties (-2,69%), Fourli (-2,64%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,74%) και ΕΧΑΕ (-5,02%).

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίησης, όπου διακρίθηκαν θετικά, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Revoil (+9,37%), Lavipharm (+5%), Cenergy Holdings(+1,62%) και Ιατρικό (+3,33%).

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, βραχυπρόθεσμα, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, είναι αυτό που αναλαμβάνει να διαμορφώσει τάση και στο Χ.Α., ενώ πολλά από τα ξένα χαρτοφυλάκια θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων της 26ηςΜαϊου, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.