ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Ανοδική αντίδραση, με υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά

Διέσπασε τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, σαν θετική, τεχνική, ένδειξη, θα ήταν το κλείσιμο του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 743 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η εγχώρια αγορά δεν έδωσε τα τεχνικά ζητούμενα.

Σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κύριο, θετικό, πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,58% του τραπεζικού δείκτη, τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η παραμονή του τζίρου στα επίπεδα των τελευταίων ημερών, η επιφυλακτική εικόνα στον μη τραπεζικόFTSE25, όπως και σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και η αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 743,25 μονάδες (+2,01%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 736,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,01%.

Ο τζίρος στα 50 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας (Alpha Bank +1,48%, Eurobank +2,54%, Εθνική +8,51% και Πειραιώς +2,88%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε αναβάθμιση της αξιολόγησης δύο συστημικών τραπεζών και υποβάθμιση των άλλων δύο προχώρησε η Morgan Stanley, η οποία, σε νέα έκθεσή της, σχολιάζει πως η τιτλοποίηση είναι απίθανο να αποτελέσει τη λύση για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις συστάσεις για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε “overweight”, από “equalweight” και υποβαθμίζει αυτές των Πειραιώς και Alpha Bank σε “underweight”, από “equalweight”. Για την Εθνική, η τιμή - στόχος δίνεται στα 3,10 ευρώ ανά μετοχή, για τη Eurobank στα 1 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,3 ευρώ και για την Αlpha Bank στα 1,2 ευρώ.

Όπως αναφέρει η MS, “το ‘ανοδικό κύμα’ έχει παρασύρει υψηλότερα όλες τις ελληνικές τράπεζες, από την αρχή του έτους, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco(+1,32%), Grivalia Properties (+1,82%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,28%), ΟΠΑΠ (+1,08%) και ΟΛΠ (+7,11%).

Από τους τίτλους που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες γιαAegean Airlines (-1,09%), 3E (-1,12%), Jumbo (-1,44%), ΔΕΗ (-3,56%) και Τιτάνα (-1,54%).

Αναπτυξιακή ευκαιρία στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ βλέπει η Edison, σε έκθεση με την οποία ξεκινά κάλυψη για την μετοχή της εισηγμένης. Σύμφωνα με τον οίκο, η τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ υποδηλώνει discount περίπου 30% σε σχέση με το μέσο Ρ/Ε των ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Το μοντέλο αποτίμησης με τη μέθοδο “RAB” δίνει μια τιμή - στόχο στα 2,83 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Fieratex (+8,91%), Intralot (+6,07%), Μοτοδυναμική (+5,48%), Παπουτσάνης (+4,55%), Άβαξ (+4,53%), Profile (+3%) και Attica Bank(+2,95%).

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της Σελόντα από την Κύρια Αγορά, στην Κατηγορία Επιτήρηση, λόγω εμφάνισης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.  Η μεταφορά των μετοχών θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Μαΐου 2019.

Επίσης, οι μετοχές της Creta Farm, η οποία εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, θα μεταφερθούν από την Κύρια Αγορά, στην Κατηγορία Επιτήρηση, εφόσον η εταιρεία εξακολουθεί να εμπίπτει στο εν λόγω κριτήριο και μετά την ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου και την τυχόν επανακατάρτιση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2018, σε συνέχεια του εν λόγω ελέγχου και την άρση αναστολής των μετοχών της.