ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράετ: Η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα

Πράετ: Η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα - Κεντρική Εικόνα

H Ευρωζώνη πρέπει να ενοποιηθεί περισσότερο, αρχής γενομένης από ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζές της, προκειμένου να «κερδίσει» όσους την αμφισβητούν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ.

Καθώς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν έδρες στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Πράετ παραδέχθηκε ότι η φήμη του ευρώ αμαυρώθηκε από την πολυετή κρίση. «Η ιδέα ότι το ευρώ προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια εξασθένησε από τα κενά στο πλαίσιο διακυβέρνησής μας», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε συνέδριο που γίνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη. «Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη πως ισχυρισμοί, ότι χώρες θα ήταν καλύτερα εκτός του ευρώ, βρίσκουν ευήκοα ώτα».

Καθώς οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη διόρθωση πιθανότατα θα συνεπάγεται μία «βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση», ο Πράετ υποστήριξε την άμεση ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με «αποτελεσματικούς θεσμούς για δημόσιο επιμερισμό κινδύνων» - κάτι που παραπέμπει πιθανότατα σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθετών. Ο Πράετ θα αποσυρθεί από επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ στο τέλος του μήνα και θα τον διαδεχθεί ο σημερινός διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν.