ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το πακέτο παροχών Τσίπρα

Νέα ραντεβού θεσμών – οικονομικού επιτελείου την Πέμπτη - Κεντρική Εικόνα

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την ανακοίνωση της Αθήνας για τα σχέδιά της να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες. Τρεις πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters προειδοποιούν ότι το πακέτο θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Αθήνα απέναντι στους πιστωτές.

Πρόκειται για τη δεύτερη «κίτρινη κάρτα» στις ελληνικές αρχές μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος ανφερόμενος στο πακέτο παροχών έκανε λόγο για «βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα».

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει το πρακτορείο, έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Με βάση όμως το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2,5% από το 2020, αν και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από την υπέρβαση των στόχων και θα λειτουργεί ως εγγύηση για τους πιστωτές.

Τα σχέδια Τσίπρα μπορεί να μην είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις, ανέφερε η μια ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Η επιφυλακτικότητα των θεσμών ήταν διάχυτη και στη δήλωση των κλιμακίων μετά την αποστολή τους στην Ελλάδα. «Η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα» επισημαίνεται σε αυτήν.

«Οι προτάσεις του Τσίπρα είναι ακριβώς το είδος της σχετιζόμενης με τα πολιτικά δημοσιονομικής χαλάρωσης για την οποία ανησυχούμε στις αναλύσεις μας για την βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.

Οι τρεις αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις δήλωσαν ότι η αξιολόγηση συνεχίζεται και δεν μπορούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συζητήσουν το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 16 Μαΐου, όπως είπαν, αν και η ατζέντα της συνεδρίασης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ένα άλλο σενάριο, εξήγησαν, είναι οι υπουργοί να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, αποφεύγοντας να συζητήσουν επίσημα το ζήτημα πριν τις Ευρωεκλογές.

Ξεκαθάρισαν δε πως δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς η χώρα έχει χτίσει ένα μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα μακροπρόθεσμα».