ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Το κοινωνικό κράτος είναι θύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποστηρίζουν Βέμπερ-Μητσοτάκης

Φωτίου: Το κοινωνικό κράτος είναι θύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποστηρίζουν Βέμπερ-Μητσοτάκης - Κεντρική Εικόνα

Έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση για να ενισχύει την κοινωνική πρόνοια, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

«Συζητάμε αυτές τις μέρες για τη 13η σύνταξη και την πρόνοια. Τι είναι τα επιδόματα, οι κοινωνικές παροχές, οι δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι δωράκια για μερικούς ή υποχρέωση του κράτους για όλους; Η κοινωνική προστασία, συντάξεις, πρόνοια, είναι ο τρίτος πυλώνας του κοινωνικού κράτους. Μαζί με τους άλλους δύο πυλώνες, δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία είναι η ασπίδα των πολιτών για δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και καταπολέμηση των ανισοτήτων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ και προσωπικά τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πάντα «μιλά με απαξία για την δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία, ενώ έχει δυσανεξία στην 13η σύνταξη και τις προνοιακές παροχές και για αυτό δεν λέει τίποτα για το κοινωνικό κράτος».

«Αυτό το κοινωνικό κράτος χτυπήθηκε σε όλη την Ευρώπη από τις πολιτικές της λιτότητας κατά την κρίση. Υπήρξε το μεγάλο θύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποστηρίζει ο κ. Weber και ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό όμως είναι το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών στην Ευρώπη. Αν δηλαδή θα συνεχίσουμε με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων ή αν θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με ισχυρό κοινωνικό κράτος με ανοιχτά σύνορα και δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Έμφαση έδωσε τέλος η κ. Φωτίου και «στο ύψιστο δικαίωμα των ΑμεΑ που είναι η ένταξη τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας».

«Η ένταξη αυτή , για να γίνει, απαιτεί θετικές διακρίσεις υπέρ των αναπήρων για να εξασφαλιστεί η ισοτιμία τους με τους μη ανάπηρους. Για να αρθεί η ανισότητα που δημιουργεί η κατάσταση αναπηρίας εμείς προχωρήσαμε σε θετικές διακρίσεις που έγιναν σε μια δύσκολη περίοδο, μέσα σε καθεστώς μνημονίου από το 2015 έως το 2019», υπογράμμισε η κ. Φωτίου και ανέπτυξε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη κυβέρνηση.