ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ενισχύουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μόνιμα μέτρα

Αχτσιόγλου: Ενισχύουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μόνιμα μέτρα - Κεντρική Εικόνα

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

«Λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης και στήριξης των εισοδημάτων, τα οποία δεν είναι τα πρώτα, έχουμε ξεκινήσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να ξεδιπλώνουμε αυτόν το διαφορετικό χάρτη οικονομικής πολιτικής και μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό διότι καταφέραμε να βγούμε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε καλά οικονομικά, να έχουμε αποθεματικά στα ταμεία μας, τα οποία μας δίνουν και διαπραγματευτική δύναμη, να έχουμε πολιτική και οικονομική ελευθερία, για να χαράσσει αυτή η κυβέρνηση τις πολιτικές της με βάση τις προτεραιότητες που έχει» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη νέα 13η σύνταξη, υπογράμμισε ότι αυτή θα ενισχύει μόνιμα το εισόδημα των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Με βάση και το δημοσιονομικό χώρο του 2019, συμπλήρωσε, έχει μία αναδιανεμητική δομή. «Οι συνταξιούχοι που έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον το 100% της σύνταξής τους. Όσοι έχουν 501 έως 600 ευρώ, θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους, όσοι έχουν 601 έως 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους και από 1.000 ευρώ και πάνω θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Θα νομοθετήσουμε, έτσι ώστε κάθε χρονιά αυτήν περίπου την περίοδο να καταβάλλεται η 13η σύνταξη, ενώ θα υπάρχει ευχέρεια στο νόμο, ώστε επόμενες χρονιές με περισσότερη δημοσιονομική δυνατότητα να αυξάνονται τα ποσοστά και για τα επόμενα κλιμάκια».

Τονίζοντας ότι, από εφέτος, μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, η υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση παρουσίασε μία συνολική στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 και μετά. «Μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία κλειδώνουμε ένα ποσό από τα αποθεματικά που έχουμε δημιουργήσει, προκειμένου να χαμηλώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών και, έτσι, να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό χώρο, για να έχουμε μόνιμου τύπου παροχές και ελαφρύνσεις και το 2020, με πιο σημαντική εξ αυτών τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» διευκρίνισε.

Αναφερόμενη στο μέτρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις συμβάσεις πλήρους εργασίας νέων εργαζομένων έως 29 ετών, σημείωσε ότι, από το 2020, το κράτος θα καλύπτει το 80% της εισφοράς τόσο του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «θα καλύπτει, επίσης, το 25% της εισφοράς τόσο του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, για εργαζόμενους από 25 έως 29 ετών. Η επιδότηση των εισφορών δεν αφορά μόνο νέες προσλήψεις, αλλά και τους υφιστάμενους εργαζόμενους. Είναι ένα μέτρο το οποίο οδηγεί σε άμεση αύξηση του καθαρού μισθού του εργαζομένου, αφού το κράτος θα καλύπτει ένα κομμάτι από τις εισφορές του, είναι άμεση ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις και, προφανώς, είναι και κίνητρο για νέες προσλήψεις. Βασική προϋπόθεση να έχουν σύμβαση πλήρους εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι, αυτήν τη στιγμή, «συζητάμε στη Βουλή το πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο των 120 δόσεων, το οποίο επιτρέπει στους ασφαλισμένους να τελειώσουν μια για πάντα με τα βάρη του παρελθόντος, μειώνοντας την οφειλή τους και βάζοντάς την σε 120 δόσεις».

Υπενθύμισε ότι το 87% των ελευθέρων επαγγελματιών, από 1/1/2017, πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι με το προηγούμενο σύστημα των κλάσεων. «Επίσης, από 1/1/2019, μειώθηκαν κατά 33% οι εισφορές και για το υπόλοιπο περίπου 15% και ήδη το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων είναι ελαφρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα ασφαλιστικό με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και με κανόνα τις μόνιμες οριζόντιες περικοπές. «Αυτήν τη στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει πλεόνασμα, βάλαμε τάξη στο σύστημα, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμες συντάξεις και τις έχουμε μειώσει κατά 75%, προστατεύσαμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις, ξεκινήσαμε τις αυξήσεις, από 1/1/2019, σε 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους και, σήμερα, θεσμοθετούμε τη 13η σύνταξη με μόνιμο τρόπο» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.