ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντικές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα

Έπιασε τις 670 μονάδες το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

“Όλα δείχνουν ότι δύσκολα, τουλάχιστον σήμερα, θα αποφευχθεί το αρνητικό κλείσιμο του γενικού δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τα αρνητικά σενάρια.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή μέρα συνοδεύτηκε από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και από εμφατική επιστροφή των πωλητών, τόσο στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και στην αγορά ομολόγων, με ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Από την άλλη, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,34%, από 0,35% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, το κλείσιμό τους στα χαμηλά ημέρας και όλα τα παραπάνω, με αισθητή αύξηση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και στις 743,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,10%.

Ο τζίρος στα 62 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Τη συνέχιση του διαλόγου με την Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, διαμηνύουν τα στελέχη των θεσμών στην ανακοίνωσή τους μετά την τρίτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Θετικά αποτιμά η Citi τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και εκτιμά πως θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε σύντομο σχόλιό της η αμερικανική τράπεζα σημειώνει, ότι η βελτίωση στο μέτωπο της συλλογής φόρων και η ενίσχυση της ανάκαμψης εξακολουθούν να αποδίδουν καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ξοδέψει τα επιπλέον έσοδα για να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Το πακέτο των μέτρων είναι πιθανό να βελτιώσει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει η Citi και προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκοπήσεις κατά περίπου 10 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -4,32%, Eurobank -4,26%, Εθνική -1,55% και Πειραιώς -7,60%).

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,29%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-2,23%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,38%) Aegean Airlines (-3,13%), Grivalia Properties (-4,44%),Jumbo (-4,07%, αποκοπή μικτού προμερίσματος 0,19 ευρώ ανά μετοχή), Fourli (-2,84%), Ελλάκτωρα (-3,04%) και Ελ. Πετρέλαια (-2,91%).

“Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές στην Ε.Ε. Όπως εκτιμά, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2% τόσο φέτος, όσο και το 2020, μετά από άνοδο 1,9% το 2018. Η πρόβλεψή της είναι οριακά χαμηλότερη (κατά 0,1%) σε σχέση με ότι εκτιμούσε πέρυσι η EBRD.

Υπενθυμίζεται ότι με συμμετοχές από διεθνή Funds, διαχειριστές και αναλυτές ξεκινούν αύριο, 9 Μαΐου, οι εργασίες του 2ου ATHEX Mid-Cap Conference, με τη συμμετοχή 15 εισηγμένων εταιρειών με σχετικά χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Οι 15 εισηγμένες που θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό συνέδριο είναι οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ικτίνος, Καράτζης, Κρι Κρι, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Quest Holdings, Πλαστικά Θράκης. Οι επικεφαλής και τα στελέχη των εταιρειών θα πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις (one-to-one meetings) με εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά τεχνική εικόνα και ψυχολογία και πολλά, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., θα κριθούν από την περαιτέρω πορεία των διεθνών αγορών.

Προσοχή στο βραδινό κλείσιμο της Wall Street, καθώς “οι ΗΠΑ έχουν λάβει ένδειξη από την Κίνα ότι θέλει να υπογράψει εμπορική συμφωνία”, τόνισε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά την Παρασκευή.

Εμπορικές αντιπροσωπείες από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη νέο γύρο συνομιλιών.