ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος με πιλότο έναν "μισθοφόρο"

Λιβύη: Καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος με πιλότο έναν "μισθοφόρο" - Κεντρική Εικόνα

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ κατέρριψαν ένα κυβερνητικό πολεμικό αεροσκάφος που, όπως υποστηρίζουν, το πιλοτάριζε ένας ξένος μισθοφόρος.

Η υπηρεσία Τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες φέρεται να εικονίζεται ο πιλότος. Ο άνδρας αυτός κάθεται σε μια καρέκλα και δέχεται τις πρώτες βοήθειες ενώ δίπλα του στέκει ένας διοικητής του ΛΕΣ, ο Αμπντουσαλάμ αλ Χάσι. Επίσης, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο πιλότος, που φορά ένα μπλουζάκι με αίματα και ένα χακί τζάκετ, ανακρίνεται στα αγγλικά. Μια πηγή του ΛΕΣ είπε ότι το βίντεο είναι αυθεντικό.

Όταν τον ρώτησαν ποιο είναι το όνομά του ακούστηκε, όχι καθαρά, να λέει κάτι που έμοιαζε με "Τζίμι Ρις". Είπε ότι είναι 29 ετών και ότι κατάγεται "από την Πορτογαλία".

Στην ερώτηση, τι έκανε στη Λιβύη, απάντησε: "Μου ζητήθηκε να καταστρέψω δρόμους και γέφυρες" και ότι είχε συνάψει "συμβόλαιο" με κάποιον "Χάντι", του οποίου δεν γνωρίζει το πλήρες ονοματεπώνυμο.

Το υπουργείο Άμυνας της Πορτογαλίας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την υπηκοότητα του πιλότου. "Επί του παρόντος, το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν είναι Πορτογάλος στρατιώτης", είπε μια εκπρόσωπος. Οι ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters στη Λισαβόνα σημείωσαν εξάλλου ότι η προφορά του "Τζίμι Ρις" δεν μοιάζει πορτογαλική.

Οι κάτοικοι της πόλης Γάριαν, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως της Τρίπολης, είπαν ότι όταν ακούστηκε το αεροπλάνο να πετά στην περιοχή, τα αντιαεροπορικά άνοιξαν πυρ και ακολούθησε μια έκρηξη. "Το τζετ καταρρίφθηκε στην πόλη Αλ Χίρα και είδα στρατιώτες του ΛΕΣ να συλλαμβάνουν τον πιλότο", είπε ένας κάτοικος.