ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση, σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με «καύσιμα» από τις κεντρικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να δώσει αντίδραση στις χθεσινές αξιοσημείωτες πιέσεις, όμως η εικόνα των διεθνών αγορών δείχνει σημαντική επιδείνωση και μία τέτοια, αρνητική, εξέλιξη, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο και το Χ.Α.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παγίωση του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας και το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων.

Ο γενικός δείκτης, μπορεί να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 765,85 μονάδες (+1,54%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 758,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 43 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Υπέρ των αγοραστών, συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά (Alpha Bank +0,62%, Eurobank +2,04%, Εθνική +1,58% και Πειραιώς +0,97%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο της συζήτησης τα δύο σχέδια ριζικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Ο διοικητής τόνισε στους εκπροσώπους των δανειστών την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες για την έγκριση των δύο σχεδίων. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν την υποστήριξή τους, όσον αφορά στο μέγα ζητούμενο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Κομισιόν, “η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να πετύχει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Οι βασικοί οδηγοί γι’ αυτό είναι το ακόμα μεγάλο παραγωγικό κενό, τα αυξανόμενα οφέλη από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα ‘ταβάνια’ στις δαπάνες για την υγεία και τις νέες προσλήψεις, τα οποία και βοηθούν να κρατηθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες. Παράλληλα στις προβλέψεις λαμβάνεται υπόψη η ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 (σ.σ. αφορολόγητο), κάτι που, όπως σημειώνει, θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,07%), ΔΕΗ (+4,48%), Aegean Airlines (+1,41%), 3E (+1,16%), Grivalia Properties (+1,39%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,82%), Μυτιληναίο (+1,84%), Jumbo (+1,89%), Fourli (+1,15%) και Σαράντη (+1,78%).

Σε ΟΤΕ (-1,45%), Viohalco (-2,05%), Motor Oil (-2,79%), οι μεγαλύτερες απώλειες, από τις μετοχές του FTSE25, που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Intercontinental Α.Ε.Ε.Α.Π. (-3,01%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,36 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, συνδυάζοντας και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, τα μεγαλύτερα κέρδη για Αλουμύλ (+14,21%), Περσέα (+14,15%), Άβακα (+7,49%),Frigoglass (+8,51%), MIG (+4,82%), Profile (+3,85%), ΕΥΑΘ (+3,55%), Attica Bank (+3,68%), ΕΛΧΑ (+2,35%), Ιατρικό (+2,24%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+1,79%).  

Την πώληση (sell) των ελληνικών ομολόγων, με ωρίμανση μετά το 2020, προτείνει στους πελάτες της η UBS, σε έκθεσή της στην οποία, πάντως, επισημαίνει ότι το πιστωτικό outlook της χώρας βελτιώνεται.

“Θεωρούμε ότι οι πρόσφατες θετικές εκπλήξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, λογικά, θα δώσουν περιθώριο για νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Ωστόσο, ενώ το πιστωτικό προφίλ βελτιώνεται, εκτιμούμε ότι είναι απίθανη μια αναβάθμιση πάνω από το ‘ΒΒ’ τους επόμενους 12 μήνες”, αναφέρει οίκος.