ΔΙΕΘΝΗ

Δύο Πολωνοί δέχθηκανεπίθεση σε αγγλική πόλη, η Βαρσοβία στέλνει «κατεπειγόντως» τρεις υπουργούς στο Λονδίνο

Δύο Πολωνοί δέχθηκανεπίθεση σε αγγλική πόλη, η Βαρσοβία στέλνει «κατεπειγόντως» τρεις υπουργούς στο Λονδίνο - Κεντρική Εικόνα

Δύο Πολωνοί δέχθηκαν επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Χάρλοου της Αγγλίας, λίγες ώρες έπειτα από την αγρυπνία για έναν συμπατριώτη τους ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο στην πόλη αυτή από μια συμμορία νεαρών, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, η οποία ερευνά εάν πρόκειται για νέα ξενοφοβική ενέργεια.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, ξυλοκοπήθηκαν μπροστά σε μια παμπ – ο ένας έχει σπασμένη μύτη, ο δεύτερος μια αμυχή στο κεφάλι – από μια ομάδα πέντε ως έξι ανδρών, διευκρίνισε η αστυνομία του Έσεξ.

Ενδέχεται να πρόκειται για μια ενέργεια «μίσους», δήλωσε ο Τρέβορ Ρόου, αξιωματικός της αστυνομίας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η επίθεση αυτή «δεν συνδέεται» με εκείνη η οποία στοίχισε τη ζωή στον πολωνό εργάτη Άρεκ Νόιουισβικ, 40 ετών, ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση την 27η Αυγούστου στην πόλη αυτή, βορειοανατολικά του Λονδίνου.

Έξι έφηβοι συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τον φόνο που διαπράχθηκε σε μια κακόφημη συνοικία του Χάρλοου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε χθες ότι τρεις υπουργοί της θα επισκεφθούν κατεπειγόντως το Λονδίνο, καθώς ο αριθμός των ξενοφοβικών επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί μετά το δημοψήφισμα στο οποίο επικράτησε η ψήφος υπέρ του Brexit την 23η Ιουνίου.

«Λόγω των πρόσφατων επεισοδίων με στόχο πολωνούς υπηκόους στη Μεγάλη Βρετανία» οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Πολωνίας πρόκειται να κάνουν μια «επείγουσα επίσκεψη στο Λονδίνο», δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Πολωνίας στον Τύπο, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει άμεσα την ημερομηνία που θα γίνει η επίσκεψη αυτή.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, ζήτησε από τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον οι βρετανικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους εναντίον των ξενοφοβικών επιθέσεων με στόχο υπηκόους της χώρας του.

«Βασιζόμαστε στη βρετανική κυβέρνηση και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας για την πρόληψη κάθε ξενοφοβικής ενέργειας εναντίον όλων των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνών», δήλωσε ο Βαστσικόφσκι μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον Τζόνσον.

«Η ξενοφοβία δεν έχει απολύτως καμιά θέση στην κοινωνία μας», διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μετά την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, στη Βρετανία μετανάστευσαν περίπου 800.000 Πολωνοί. Οι Πολωνοί αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα μεταξύ των τριών εκατομμυρίων πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν μετεγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα πολωνικά είναι η γλώσσα που ομιλείται περισσότερο μετά τα αγγλικά.