ΑΓΟΡΕΣ

Περιμένοντας τον S&P

Σε νέο χαμηλό υποχωρεί η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν χθες στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors. Στο Χ.Α., η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις ενδείξεις κόπωσης των τελευταίων ημερών, ενώ πολλά θα κριθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχει γίνει γνωστή η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, ενώ στις 3 Μαΐου, αναμένεται η έκθεση από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 1 Νοεμβρίου 2019.

O διεθνής οίκος S&P, σύμφωνα με την προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, θα προχωρήσει σήμερα σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λίγο μετά την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο, με την οποία οι επίσημοι δανειστές της χώρας ενέκριναν τη δημιουργία αποθεμάτων ρευστότητας και να παρέτειναν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μέχρι το 2022, η S&P και η DBRS αναβάθμισαν την Ελλάδα κατά μία θέση στο «B +» και «B high», αντίστοιχα.

Επίσης, η Fitch ανέβασε την κατάταξή της, αλλά με μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κατά δύο βαθμίδες στο «BB-». Η Moody's, από την άλλη πλευρά, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησής της, αλλά τον περασμένο μήνα αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο βαθμίδες στο «Β1» (με μια «σταθερή προοπτική»). 

Ως εκ τούτου, η πιστοληπτική διαβάθμισης της Ελλάδας βρίσκεται πλέον τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, στην κλίμακα βαθμολόγησης των S & P, Moody's και DBRS η πιστοληπτική διαβάθμιση θα πρέπει να αυξηθεί κατά τέσσερις θέσεις προκειμένου να φθάσει την επενδυτική βαθμίδα.

Χθες πάντως σε υποτονικό κλίμα η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν στο χθεσινό επίπεδο του 3,29%. Οριακή υποχώρηση στο 3,21% απο 2,22% κατέγραψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) δεν πραγματοποιήθηκαν χθες συναλλαγές και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε στο 3,29% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,001% να διαμορφωθεί στο 3,29% από 3,30% χθες.

Το πρόσημο της τελευταίας, πριν τις αργίες του Πάσχα, συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, κρίθηκε στις τελικές δημοπρασίες, καθώς είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τον γενικό δείκτη, αλλά και την σημαντική υποχώρηση του τζίρου, καθώς αρκετοί traders επέλεξαν να μην αυξήσουν τις θέσεις τους, εν όψει των αργιών που ακολουθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 776,13 (+0,45%) και 769,78 μονάδων (-0,37%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 772,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 32 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί η επιφυλακτική εικόνα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα συνεχίσουν σε πλήρη λειτουργία τις αμέσως επόμενες ημέρες και αυτό μπορεί να παίξει τον ρόλο του, όταν το Χ.Α. επιστρέψει σε συναλλαγές.