ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Bank και Commerzbank ματαιώνουν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους

Deutsche Bank και Commerzbank ματαιώνουν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους - Κεντρική Εικόνα

Η Deutsche Bank και η Commerzbank ανακοίνωσαν τον τερματισμό των συνομιλιών για τη συγχώνευσή τους, με τους κινδύνους για την υλοποίηση του σχεδίου, το κόστος αναδιάρθρωσης και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις να πλήττουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός τραπεζικού κολοσσού στη Γερμανία.

Ύστερα από έξι εβδομάδες συνομιλιών, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίστηκαν οι υψηλόβαθμες συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους.

«Καταλήξαμε ότι αυτή η συναλλαγή δεν θα δημιουργούσε επαρκή οφέλη για να αντισταθμιστούν» οι κίνδυνοι και τα κόστη, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του ομολόγου του στην Commerzbank Μάρτιν Τσίλκε.

Η προοπτική μιας συγχώνευσης πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων, με τα συνδικάτα να φοβούνται για την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας και προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, πίεζαν για μια συνένωση δυνάμεων με στόχο να δημιουργηθεί ένας εθνικός τραπεζικός πρωταθλητής και να δοθεί τέλος στα ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον και των δύο τραπεζών, που πάλευαν να ανακάμψουν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η γερμανική βιομηχανία, που έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο, έχει ανάγκη από ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε σήμερα ο Σολτς. «Η Deutsche Bank και η Commerzbank έχουν συζητήσει πολλά σενάρια στενότερης συνεργασίας. Ωστόσο τέτοιες συνεργασίες δεν έχουν νόημα, εάν δεν είναι οικονομικά βιώσιμες», δήλωσε.

Η μετοχή της Commerzbank κατέγραψε πτώση 2,2% στις 12:05 ώρα Ελλάδας, με τη μετοχή της Deutsche Bank να ενισχύεται κατά 4,4%.

Η αδυναμία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα εντείνει τις πιέσεις προς την Deutsche Bank προκειμένου να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές, όπως περικοπές στην μονάδα επενδυτικής τραπεζικής στις ΗΠΑ, που ζητούν οι ρυθμιστικές αρχές και κάποιοι μεγάλοι επενδυτές. «Η Deutsche Bank θα συνεχίσει να αξιολογεί όλες τις εναλλακτικές», ανακοίνωσε η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι και των δύο τραπεζών αντέδρασαν αμέσως θετικά στην είδηση. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Commerzbank παραδέχθηκε ότι η αποτυχία σύναψης μιας συμφωνίας ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω αβεβαιότητα καθώς πλησιάζουν οι ανταγωνιστές από το εξωτερικό. «Είναι σαφές ότι θα βγουν άλλοι τώρα με προσφορές και ιδέες», δήλωσε ο μάνατζερ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάρτιν Τσίλκε έχει πει στους εργαζομένους ότι η «εναλλακτική της απραξίας δεν αποτελεί επιλογή». Σύμφωνα με πηγές, ενδιαφέρον για την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έχουν εκφράσει η Unicredit και η ING Groep.