ΔΙΕΘΝΗ

Δεν επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες της Σερβικής Λίστας για τις δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

Δεν επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες της Σερβικής Λίστας για τις δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο - Κεντρική Εικόνα

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσσόβου δεν επικύρωσε την συμμετοχή υποψηφίων της Σερβικής Λίστας, στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται σε τέσσερις σερβικούς δήμους, στις 19 Μαΐου. Η Επιτροπή δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση για την Σερβική Λίστα, εξαιτίας της αντίθεσης των εκπροσώπων του κινήματος «Αυτοδιάθεση», που θεωρεί παράλογη και αντισυνταγματική την συμμετοχή στις εκλογές των συγκεκριμένων υποψηφίων, διότι είναι αυτοί που προκάλεσαν την κρίση με την παραίτηση τους πριν από πέντε μήνες.

«Δεν είναι δυνατόν τα ίδια πρόσωπα που παραιτήθηκαν να θέτουν υποψηφιότητα για τα ίδια αξιώματα, γι' αυτό και ζητάμε να αντικατασταθούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Αυτοδιάθεσης» στην εκλογική Επιτροπή, Αντνάν Ρουστέμι. Εκτίμησε δε, πως είναι αντισυνταγματική η υποψηφιότητα τους, διότι δημόσια υποστηρίζουν ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας.  

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για την διάσκεψη «Μία οδός, μία ζώνη», εξέφρασε την ανησυχία του και χαρακτήρισε «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας» την μη επικύρωση της υποψηφιότητας των εκπροσώπων της Σερβικής Λίστας. Ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους ξένους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί στο Πεκίνο και αναμένει να ακούσει τις απόψεις τους - και στην συνέχεια θα αποφασίσει για τον τρόπο που θα απαντήσει το Βελιγράδι.