ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Βουλγαρία: Ανοίχτηκαν οι προσφορές για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB

Βουλγαρία: Ανοίχτηκαν οι προσφορές για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB - Κεντρική Εικόνα

Ανοίχτηκαν οι προσφορές στον διαγωνισμό επιλογής κατασκευαστή για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ICGB, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2019, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα (www.icgb.eu).

Πάνω από δέκα βουλγαρικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και οι πέντε απ΄αυτούς προχώρησαν στη δεύτερη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Πρόκειται για τις:

1.DZZD "IGB-2018"

2.Consortium MAX STREICHER - TERNA/ICGB

3.Consortium Spiecapag Trace IGB 2018

4.AVAX S.A

5.Joint Venture CPP-AKTOR

Τελικά -σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας- υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές από την DZZD IGB- 2018 και την AVAX S.A, οι οποίες τηρούσαν τις προδιαγραφές και τους όρους. Από τις δύο εταιρείες, η DZZD IGB υπέβαλε προσφορά στα 229.700.000 ευρώ και η AVAX S.A. στα 144.850.000 ευρώ πλην φόρων.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 18 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η αξιολόγηση των προσφορών και στη συνέχεια η απόφαση της κοινοπραξίας για το ποια προσφορά θα επιλέξει επισήμως. Η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι, η δυναμικότητα του αγωγού ανέρχεται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η Βουλγαρία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού, μήκους 182 χιλιομέτρων, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Ο αγωγός IGB θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ο διαχειριστής του έργου, ICGB, θα αξιολογήσει τις τεχνικές προσφορές, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον επόμενο μήνα.