ΔΙΕΘΝΗ

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ξεκινήσουν την καθαίρεση Τραμπ

Τραμπ: Αν η Τουρκία βγει εκτός ορίων θα την καταστρέψω ολοσχερώς οικονομικά - Κεντρική Εικόνα

Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020, έκρινε χθες Παρασκευή ότι το Κογκρέσο οφείλει να αρχίσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας των ευρημάτων του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

 "Η σοβαρότητα αυτής της ανάρμοστης συμπεριφοράς καθιστά απαραίτητο οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων να παραμερίσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες και να ασκήσουν το συνταγματικό τους καθήκον", υποστήριξε η Γουόρεν μέσω Twitter. Και "αυτό σημαίνει ότι η Βουλή [των Αντιπροσώπων] πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ" Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε.

Η Γουόρεν έγινε έτσι η πρώτη από τους σημαντικότερους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών που κάλεσε να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Μάλερ σχετικά με τη φερόμενη απόπειρα της Ρωσίας να επέμβει και να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Μάλερ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι πράγματι υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη, συντονισμός μεταξύ της εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων και της Μόσχας. Ωστόσο, στην έκθεσή του κάνει λόγο για "πολλές ενέργειες" του ενοίκου του Λευκού Οίκου που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απόπειρες "άσκησης ανάρμοστης επιρροής" στις έρευνες που διενεργούνταν.

Αν και ο Μάλερ αποφάσισε εντέλει να μην ασκήσει δίωξη στον Τραμπ για κάποιο ποινικό αδίκημα, ιδίως για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ταυτόχρονα επισήμανε στο κείμενο πως τα ευρήματα της έρευνας δεν του επέτρεπαν να απαλλάξει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Η Γουόρεν, γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης, επισήμανε ότι εάν "αγνοηθούν οι επανειλημμένες απόπειρες του προέδρου να παρακωλύσει την έρευνα (...) θα έκανε μεγάλη και διαρκή ζημιά σε αυτή τη χώρα".

Ωστόσο άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών μάλλον υποβαθμίζουν τη συζήτηση περί έναρξης διαδικασίας καθαίρεσης του Τραμπ ενώ απομένουν 18 μήνες ως τις προεδρικές εκλογές του 2020. Με το Κογκρέσο μοιρασμένο, η πιθανότητα η διαδικασία που είναι γνωστή με τον όρο impeachment στις ΗΠΑ να προχωρήσει θεωρείται ούτως ή άλλως μικρή.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους ότι τα ευρήματα της έρευνας του πρώην διευθυντή του FBI ισοδυναμούν με "ολοκληρωτική νίκη του προέδρου", αφού είναι "σαφές" πως δεν διαπράχθηκε "κανένα" ποινικό αδίκημα το 2016.

«Αηδιασμένος» από τη στάση Τραμπ ο Ρόμνεϊ 

Ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε χθες Παρασκευή «αηδιασμένος» από τη στάση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του όσον αφορά την έρευνα για τη φερόμενη απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ από τη Ρωσία το 2016, καταγγέλλοντας την «ανεντιμότητα» του μεγιστάνα των ακινήτων.

Ο Ρόμνεϊ χαρακτήρισε «καλή είδηση» το γεγονός ότι ο Μάλερ έκρινε πως δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες σε εν ενεργεία πρόεδρο για παρακώλυση της δικαιοσύνης, διότι όπως εξήγησε αυτό θα προκαλούσε συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ.

«Ακόμα κι έτσι, είμαι αηδιασμένος από την έκταση και τη διαβρωτικότητα της ατιμίας και της παραπλάνησης από πρόσωπα που βρίσκονται σε κορυφαία αξιώματα του τόπου μας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου», ανέφερε ο γερουσιαστής σε ανακοίνωσή του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Μου προκαλεί επίσης φρίκη το ότι, μεταξύ άλλων, συμπολίτες μας που εργάζονταν σε μια προεδρική προεκλογική εκστρατεία καλωσόρισαν τη βοήθεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που είχαν αποσπαστεί παράνομα· το ότι κανένας τους δεν φρόντισε να ενημερώσει τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου· και το ότι ο πρόεδρος αυτής της εκστρατείας προωθούσε ενεργά ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.