ΑΓΟΡΕΣ

Εταιρική και λιανική στήριξη στη Wall Street

Μειωμένη η επίδραση στις αγορές από τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Κεντρική Εικόνα

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τα νέα τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα και τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.559,54 μονάδες, με άνοδο κατά 110,00 μονάδες ή +0,42%, με ώθηση από την Travelers Cos. και την United Health, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας τις 7.998,06 μονάδες, με άνοδο 1,98 μονάδων ή -0,02% και ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης έκλεισε, με ώθηση από τη βιομηχανία, ενισχυμένος κατά 4,58 μονάδες ή +0,16% φτάνοντας τις 2.905,03 μονάδες.

Η Honeywell ανακοίνωσε αύξηση πάνω από 3% στα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη της, ενώ η United Rentals σημείωσε άνοδο 8,2% στα τριμηνιαία κέρδη της. Τα κέρδη της Travelers Cos. αυξήθηκαν κατά 2,3%, ενώ το Snap-on σημείωσε άνοδο 6,5%.

Τα καλύτερα στοιχεία από τις αναμενόμενες λιανικές πωλήσεις ενίσχυσαν επίσης την επενδυτική διάθεση στην Wall Street.

Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,6% τον περασμένο μήνα, έχοντας το ισχυρότερο κέρδος από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από την Refinitiv ανέμεναν άνοδο 0,9%.

Ωστόσο, η Wall Street ολοκλήρωσε τη σύντομη εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων με μέτρια απόδοση, εν μέσω μιας απότομης πτώσης στον κλάδο της Υγείας, οποίος κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 4%. Οι αιφνίδιες απώλειες του κλάδου ήρθαν όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της UnitedHealth, David Wichmann, προειδοποίησε ότι οι προτάσεις των Δημοκρατικών νομοθετών, όπως το "Medicare for All", θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Regeneron Pharmaceuticals και της HCA Healthcare οδήγησαν την πτώση του κλάδου σε εβδομαδιαία βάση, υποχωρώντας κατά 13% και 9,9% αντίστοιχα. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν  σήμερα μικρή άνοδο, χάρη στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, τη μείωση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας και τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Τα futures του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν σε στενό φάσμα, με τα κέρδη να διατηρούνται υπό έλεγχο από ένα ισχυρό δολάριο. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ διαμορφώθηκαν στα 71,97 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 35 σεντς σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο και κοντά στο υψηλό πέντε μηνών της Τετάρτης στα 72,27 δολάρια το βαρέλι. 

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 24 σεντς στα 64 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (EIA). Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά 277.000 βαρέλια ημερησίως, λίγο κάτω από 7 εκατ. μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το δολάριο, το οποίο κέρδισε από τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, ενίσχυσε επίσης τις τιμές του πετρελαίου.  Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ.

Στήριξη στις τιμές πρόσφερε φέτος και η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί περαιτέρω και εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού μειώθηκαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από τάνκερ και πηγές της βιομηχανίας, γεγονός που υποδηλώνει μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ενόψει της αναμενόμενης περαιτέρω πίεσης από την Ουάσινγκτον.

Ο χρυσός παρέμεινε σταθερός κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, καθώς το ισχυρό δολάριο αποδυνάμωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μετά την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων.

Τα συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,80 δολ. τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 1,276 δολάρια ανά ουγγιά.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 1,3% αυτή τη σύντομη εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων και οδηγήθηκε σε μια τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.