ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά σε υψηλά 5 μηνών παρέμεινε το πετρέλαιο, νέα εβδομαδιαία πτώση για τον χρυσό

Η παραγωγή - ρεκόρ των ΗΠΑ «ρίχνει» το πετρέλαιο - Κεντρική Εικόνα

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάρη στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, στη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, στη μείωση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας και τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Τα futures του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν σε στενό φάσμα, με τα κέρδη να διατηρούνται υπό έλεγχο από ένα ισχυρό δολάριο. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ διαμορφώθηκαν στα 71,97 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 35 σεντς σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο και κοντά στο υψηλό πέντε μηνών της Τετάρτης στα 72,27 δολάρια το βαρέλι. 

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 24 σεντς στα 64 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (EIA). Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά 277.000 βαρέλια ημερησίως, λίγο κάτω από 7 εκατ. μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το δολάριο, το οποίο κέρδισε από τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά 1,6%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 18 μηνών, ενίσχυσε επίσης τις τιμές του πετρελαίου.  Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ.

Στήριξη στις τιμές πρόσφερε φέτος και η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί περαιτέρω και εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού μειώθηκαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από τάνκερ και πηγές της βιομηχανίας, γεγονός που υποδηλώνει μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ενόψει της αναμενόμενης περαιτέρω πίεσης από την Ουάσινγκτον.

Ο χρυσός παρέμεινε σταθερός κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, καθώς το ισχυρό δολάριο αποδυνάμωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μετά την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων.

Τα συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,80 δολ. τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 1,276 δολάρια ανά ουγγιά.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 1,3% αυτή τη σύντομη εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων και οδηγήθηκε σε μια τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.

Οι περισσότερες αγορές θα παραμείνουν κλειστές για την Παρασκευή 19 Απριλίου, καθώς είναι Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς.