ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 10 μηνών

Εβδομαδιαία κέρδη 11,49% έφεραν Pfizer, Μπάιντεν και Moody's στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Στο φίνις αποδείχθηκαν καλύτεροι οι αγοραστές, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο και “πατώντας” στην ανακοινωθείσα απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά και στις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, “έσπρωξαν” τον γενικό δείκτη να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 10μηνου, αλλά χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο που ήταν η υπέρβαση των 780 μονάδων, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρήθηκε ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης μπορεί να βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 768,89 μονάδες (-0,59%), όμως με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 778,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64%.

Ο τζίρος στα 57 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές δεν ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στις υψηλότερες τιμές που σημείωσαν μέσα στην ημέρα (Alpha Bank +1,52%, Eurobank +0,95%, Εθνική +1,14% και Πειραιώς +5,20%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “κανονικά, βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, θα πρέπει οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους καθώς, με σημαντική πλειοψηφία, οι δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκριναν ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων, για αποπληρωμή σε ευρώ, ή ελβετικό φράγκο, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας”.

Εν τω μεταξύ, τη χαρτογράφηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παρουσιάζει η PwC Ελλάδας στη νέα μελέτη “10 χρόνια κρίσης: η οικονομία συρρικνώθηκε αλλά δεν μεταρρυθμίστηκε’. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η λίστα των top 10 εταιρειών παραμένει σχεδόν ίδια, με κάποιες μικρές μετακινήσεις και την αποχώρηση ενός μόνο παίκτη με αντίστοιχη είσοδο νέου.

Οι εταιρείες “Ζombie” παρουσιάζουν ανθεκτικότητα κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 26% επί του συνόλου των επιχειρήσεων που επιβίωσαν, με δάνεια που αγγίζουν τα €15 δισ. και οφειλές προς τρίτους ύψους €10 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Ελ. Πετρέλαια (-0,35%), ΕΧΑΕ (-0,66%), Μυτιληναίος (-0,83%), Τιτάν (-0,11%) και Jumbo (-0,56%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη γιαGrivalia Properties (+2,45%), Motor Oil (+2,44%) και Ελλάκτωρα (+1,36%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά και οι Sato (+19,35%), Audiovisual(+10%), ΑΝΕΚ (+9,60%), Ίλυδα (+7,63%), Τεχνική Ολυμπιακή (+6,32%), Attica Bank (+5,39%),Lavipharm (+5,10%), Quest Holdings (+2,92%) και Profile (+2,89%).