ΔΙΕΘΝΗ

Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας

Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας - Κεντρική Εικόνα

Στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το προεκλογικό επιτελείο του δεν συνέπραξαν αθέμιτα με τη Ρωσία, όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, κατέληξε η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερ Μάλερ.

Η έκθεση του Μάλερ, έκτασης 448 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε επί 22 μήνες η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πώς ο πρόεδρος επιχείρησε να απομακρύνει τον ίδιο τον Μάλερ, διέταξε μέλη της κυβέρνησής του να διακηρύξουν δημοσίως την αθωότητά του και άφησε έναν πρώην συνεργάτη του να πιστεύει ότι θα του δοθεί χάρη, για να τον εμποδίσει να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Τραμπ ήθελε να πιστεύει ο Πολ Μάναφορτ, ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του, ότι θα έπαιρνε προεδρική χάρη. Ο ίδιος ο Μάναφορτ είχε πει στον αναπληρωτή του, τον Ρικ Γκέιτς (σ.σ. ο οποίος έχει δηλώσει ένοχος για άλλη υπόθεση που προέκυψε από την έρευνα του Μάλερ) ότι ένας προσωπικός σύμβουλος του προέδρου του είπε ότι "θα μας φροντίσουν".

Ο Μάναφορτ παραδέχτηκε ότι είχε μοιραστεί δεδομένα και είχε συζητήσει τη στρατηγική του επιτελείου του Τραμπ για να νικήσει στις μεσοδυτικές Πολιτείες, με τον Ουκρανορώσο πολιτικό σύμβουλο Κονσταντίν Κιλίμνικ. Έδωσε επίσης την εντολή στον Γκέιτς να δώσει στοιχεία στον Κιλίμνικ, από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2016. Από τον Αύγουστο του ίδιου έτους μέχρι τον άνοιξη του 2018 συζήτησε κατ' επανάληψη με τον Κιλίμνικ και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός αυτόνομου, φιλορωσικού καθεστώτος στην ανατολική Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό ήταν ένας τρόπος για να αποκτήσει τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας η Ρωσία "από την πίσω πόρτα", παραδέχτηκε ο ίδιος. Από την έρευνα όμως δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι ο Μάναφορτ είχε παρουσιάσει αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο στον Τραμπ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα "εύλογο επιχείρημα" ότι ο γιος του προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, παραβίασε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Παράλληλα όμως, οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν την καταδίκη του.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Τραμπ Τζούνιορ είχε έρθει σε επαφή με τον ιστότοπο WikiLeaks κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από το WikiLeaks του εστάλη ένας κωδικός πρόσβασης για τον ιστότοπο putintrump.org και ο ίδιος είπε αργότερα σε μέλη της προεκλογικής ομάδας ότι τον χρησιμοποίησε επιτυχώς.

Το WikiLeaks ζήτησε από τον υιό Τραμπ να του στείλει μέσω του Twitter έναν υπερσύνδεσμο για τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τζον Ποντέστα, του επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που εκείνος έκανε τέσσερις ημέρες αργότερα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Τραμπ Τζούνιορ, ο Μάναφορτ ή ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, γνώριζαν ότι οι ενέργειές τους παραβίαζαν τον νόμο.

Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί "ευαίσθητες" λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, που βασίστηκε σε δεκάδες καταθέσεις, σημειώσεις και επικοινωνίες, δίνει μια εικόνα του τι συνέβαινε στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Μερικές από τις σκηνές που περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση είναι οι εξής:

Μια τεταμένη συνομιλία

Ο προσωπάρχης Τζον Κέλι αναφέρθηκε σε μια "τεταμένη" συνάντηση στον Λευκό Οίκο, το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2018, όταν προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και του συμβούλου Ντον ΜακΓκαν.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο ΜακΓκαν είχε φτάσει στα πρόθυρα της παραίτησης, όταν ο Τραμπ του ζήτησε να "ξεφορτωθεί" τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. Ο πρόεδρος είχε θυμώσει επειδή οι εφημερίδες New York Times και Washington Post έγραψαν ρεπορτάζ σχετικά με την άρνηση του ΜακΓκαν να απολύσει τον Μάλερ.

"Δεν είπα ποτέ να απολύσει τον Μάλερ", ξεκίνησε ο Τραμπ τη συζήτηση, όπως την μετέφερε στον Μάλερ ο ΜακΓκαν. "Ποτέ δεν είπα «απόλυση». Αυτή η ιστορία δεν είναι σωστή. Πρέπει να τη διορθώσεις. Είσαι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου".

Ο ΜακΓκαν αρνήθηκε, τονίζοντας ότι το άρθρο της NYT ήταν ακριβές.

"Είπα τη λέξη απόλυση;" επέμεινε ο Τραμπ.

"Αυτό που είπατε είναι: Πάρε τον Ροντ (Ροζενστάιν, υφυπουργός Δικαιοσύνης), πες στον Ροντ ότι ο Μάλερ έχει σύγκρουση συμφερόντων και δεν μπορεί να είναι ειδικός εισαγγελέας", του απάντησε ο ΜακΓκαν.

"Ποτέ δεν το είπα αυτό", επέμεινε ο πρόεδρος.

Η ιστορία με τη Ρωσία τελείωσε

Το 2017, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Τραμπ γευμάτισε με τον τότε κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι και σύμμαχό του από την προεκλογική περίοδο, Κρις Κρίστι.

Ο Τραμπ είπε στον Κρίστι ότι η απόλυση του Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας, θα έλυνε το πρόβλημα.

"Τώρα που απολύσαμε τον Φλιν, η ιστορία με τη Ρωσία τελείωσε", σχολίασε, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης.

Ο Κρίστι γέλασε και προέβλεψε ότι έναν χρόνο μετά, θα συζητιέται ακόμη το θέμα της Ρωσίας και της ανάμιξής της στις εκλογές.

"Αυτό ήταν το πρόβλημα. Απέλυσα τον Φλιν. Τελείωσε", επέμεινε ο Τραμπ.

Ο Κρίστι, πρώην γενικός εισαγγελέας και ο ίδιος, τον προέτρεψε να μην συζητά την έρευνα, ακόμη και αν είναι ενοχλημένος, και είπε ότι η υπόθεση του Φλιν θα τον κυνηγά για πολύ καιρό. "Σαν τσίχλα που σου κολλάει στη σόλα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επιστολή παραίτησης του Σέσιονς

Μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία στο Τελ Αβίβ, τον Μάιο του 2017, ο Τραμπ έβγαλε από την τσέπη του την επιστολή παραίτησης που είχε γραφτεί δύο ημέρες νωρίτερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο πρόεδρος έδειξε την επιστολή σε υψηλόβαθμους συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένης και της Χόουπ Χικς που αφηγήθηκε το περιστατικό στον Μάλερ.

Η επιστολή αυτή ανησυχούσε ήδη τους συμβούλους του Τραμπ. Ο Σέσιονς την είχε υποβάλει στον πρόεδρο την προηγούμενη ημέρα, όμως τελικά οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνει ο υπουργός στη θέση του.

Ο Στιβ Μπάνον, ο τότε επικεφαλής της στρατηγικής του Λευκού Οίκου και ο προσωπάρης Ρινς Πρίμπους ανησυχούσαν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε την επιστολή αυτή για να ασκήσει πιέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι, αποφάσισαν να την πάρουν πίσω.

Ο πρόεδρος κρατάει το υπουργείο "από τον λαιμό", είχε πει χαρακτηριστικά ο Πρίμπους.

Όμως, όταν ο προσωπάρχης πήγε στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, και του ζήτησε να την παραδώσει, ο πρόεδρος επέμενε ότι δεν την είχε μαζί του. Ισχυριζόταν ότι είχε μείνει κάπου στον Λευκό Οίκο.

Πέρασαν δέκα ημέρες –τρεις μετά την επιστροφή στην Ουάσινγκτον– για να παραδώσει τελικά ο Τραμπ την επιστολή.

Nωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ υπερασπίστηκε με σθένος τον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της δημοσιοποίησης της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, υπογραμμίζοντας ότι στην έρευνα δεν βρέθηκαν στοιχεία για συνωμοσία ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Καθώς είχε μόλις ξεκινήσει τη θητεία του επιδιώκοντας να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, ομοσπονδιακοί πράκτορες και εισαγγελείς ήλεγχαν (ήδη) εξονυχιστικά τη διαγωγή του προτού και αφότου ανέλαβε καθήκοντα αλλά και τη διαγωγή ορισμένων συνεργατών του» σημείωσε ο Ουίλιαμ Μπαρ που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας να καθορίσει τη ρητορική σε μια ημέρα ορόσημο για την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Την ίδια ώρα, ακούγονταν ατέρμονες εικασίες στα ΜΜΕ σχετικά με την προσωπική ενοχή του προέδρου. Κι όμως, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε από την αρχή, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία συνωμοσία» τόνισε ο Μπαρ, ένας από τους λίγους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την έκθεση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μια νέα πολιτική μάχη στο Κογκρέσο, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στοχεύει στην επανεκλογή του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.

«Νίκη για τον Τραμπ»

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «έχει μια καλή ημέρα», μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των 400 και πλέον σελίδων του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, έπειτα από 22 μήνες ερευνών, τονίζοντας:

«Ονομάζεται (απουσία) συνωμοσίας, (απουσία) παρακώλυσης».

«Παρεμπίπτοντος, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε μια εκδήλωση με τραυματισμένους στρατιώτες στον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να φθάνουμε στο βάθος τέτοιων πραγμάτων, θα έλεγα, και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ ξανά… σε άλλον πρόεδρο».

Λίγο νωρίτερα, η ομάδα νομικών συμβούλων του μεγιστάνα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα αθωώνει τον Τραμπ και δείχνει ότι ενήργησε σωστά όταν απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, τον πρώην διευθυντή του FBI.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας συνιστούν ολοκληρωτική νίκη για τον πρόεδρο… είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια» τονίζουν οι δικηγόροι του Ρούντι Τζουλιάνι, Τζέι Σεκουλόου, Τζέιν Ράσκιν και Μάρτιν Ράσκιν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Αναλυτικά η δήλωσή τους είναι η εξής:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας ισοδυναμούν με ολοκληρωτική νίκη για τον Πρόεδρο. Η έκθεση υπογραμμίζει όσα υποστηρίζαμε από την αρχή, δεν υπήρξε συνωμοσία, δεν υπήρξε παρακώλυση. Έπειτα από μια έρευνα 17 μηνών, καταθέσεις από περίπου 500 μάρτυρες, την έκδοση 2800 κλητεύσεων, την εκτέλεση περί των 500 ενταλμάτων ερευνών, τις εφόδους νωρίς το πρωί, την εξέταση περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων σελίδων εγγράφων και την άνευ προηγουμένου συνεργασία του Προέδρου, είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια. Τίποτα δεν παρακρατήθηκε. Τίποτα δεν αποκρύφηκε. Τίποτα δεν διεγράφη. Τίποτα δεν καταστράφηκε και τίποτα δεν αποχρωματίστηκε».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας (Ρεπουμπλικάνοι) στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σημείωσε:

«Το έθνος είναι τυχερό που διαθέτει έναν ηγέτη όπως τον Μπιλ Μπαρ προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη πιθανή διαφάνεια, την ώρα που προστατεύει προσεκτικά απόρρητο υλικό και νομικά περιορισμένες πληροφορίες των ενόρκων. Όπως όλοι οι συνάδελφοί μου, ανυπομονώ να ξαναμελετήσω την έκθεση».

Στον αντίποδα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών κι υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα Καμάλα Χάρις σημείωσε σχετικά με την έκθεση Μάλερ:

«Το Κογκρέσο πρέπει να παραλάβει αυτήν την έκθεση, στην πλήρη μορφή της, μαζί με το ανακριτικό υλικό. Ως μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, γνωρίζω ότι η εκδοχή της έκθεσης, με τις επιλεκτικά διαγεγραμμένες πληροφορίες, δεν επαρκεί για το Κογκρέσο προκειμένου να εκπληρώσει την ευθύνη του να έχει μια ουσιαστική επίβλεψη αυτής της έρευνας και των αποφάσεων που έλαβαν αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ…».