ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η καθαριότητα της Ρώμης νέο πεδίο εσωκυβερνητικής αναμέτρησης

Ιταλία: Η καθαριότητα της Ρώμης νέο πεδίο εσωκυβερνητικής αναμέτρησης - Κεντρική Εικόνα

Το νέο πεδίο της εσωκυβερνητικής διαμάχης ανάμεσα στην ξενοφοβική Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και των δύο ηγετών τους και αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουΐτζι ντι Μάιο, έχει μεταφερθεί πλέον στη Ρώμη και στην «αιώνια κατάσταση φθοράς» της Αιώνιας Πόλης.

Έπειτα από τις ντροπιαστικές εικόνες που αφορούν την καθαριότητα της ιταλικής πρωτεύουσας, ακόμη και του κέντρου της όπου κυκλοφορούν εκατομμύρια τουρίστες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Σαλβίνι έχει εξαπολύσει μία κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στην εκλεγμένη με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δήμαρχο Βιρτζίνια Ράτζι. Απώτερος στόχος του Σαλβίνι είναι να δυσφημίσει την εικόνα της δημάρχου, προκειμένου στις επόμενες δημοτικές εκλογές να αλώσει το δήμο της πρωτεύουσας, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στη μάχη για την πολιτική ηγεμονία έναντι του κόμματος του Ντι Μάιο.

Με την ευκαιρία των τελευταίων σκανδαλωδών εικόνων, ο Σαλβίνι αναζωπύρωσε τις επιθέσεις του κατά του τρόπου διαχείρισης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, με κύρια θέματα την καθαριότητα, τους καταυλισμούς Ρομά στην περιφέρειά του και το μεγάλο χρέος στον προϋπολογισμό της Ρώμης -θέματα που είναι ενδημικά και άλυτα για δεκαετίες.

«Δε χρειάζεται να καλέσεις επιστήμονες για να απομακρύνεις "τα σκουπίδια", να αδειάζεις τους κάδους και να αποτρέπεις τους γλάρους να ορμάνε σαν όρνεα πάνω τους. Είχα καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει τη Ράτζι, όμως τώρα όλοι όσους συναντώ μου λένε πως πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα», ήταν ένα από τα φαρμακερά βέλη -ίσως το πιο κομψό- που εκτοξεύει τις τελευταίες ημέρες μέσω της αγαπημένης του τακτικής, των σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σαλβίνι κατά της δημάρχου -κι εμμέσως κατά των Πέντε Αστέρων.

Η ίδια η Ράτζι απάντησε πως «έχει δυνατές πλάτες» και αντέχει τέτοιου είδους αήθεις επιθέσεις κι υπενθύμισε και αυτή μέσω FB πως κατεδάφισε τις βίλες των μαφιόζων Καζαμόνικα και πως για την αποκομιδή των σκουπιδιών «χρειάζονται δουλειά και επιμονή. Και φυσικά δεν χρειάζονται δύο tweet και κάποιο ευφυολόγημα για να προκληθούν εντυπώσεις. Εγώ δεν ανατρέχω σε άχρηστες προεκλογικές πολεμικές. Εμείς δουλεύουμε!».

Σε βοήθεια της Ράτζι προσέτρεξε επίσης και ο ίδιος ο Ντι Μάιο: «όταν η Λέγκα βρίσκεται σε δυσκολίες, όπως στην παρούσα περίοδο και γι’ αυτούς οι δημοσκοπήσεις βαρύνουν περισσότερο, όσο πιο δύσκολα τα βρίσκουν τότε φέρνουν στο προσκήνιο τη Ρώμη. Η Λέγκα την χρησιμοποιεί, είναι το άθυρμά της», τόνισε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, προσθέτοντας «εγώ δε δίνω απαντήσεις του είδους: την πόλη αυτή την έχουν αφήσει σ’ αυτήν την κατάσταση η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Μία πόλη καθημαγμένη από χρόνια από τη Μαφία της πρωτεύουσας και πού και πού κάπως συγυρίζεται».

Απάντηση που δεν προσπέρασε ο Σαλβίνι, ο οποίος επέστρεψε με άλλο tweet κατά της Ράτζι, τονίζοντας πως πλέον δεν θα συμβούλευε κάποιον να επιλέξει τους Πέντε Αστέρες για την διακυβέρνηση του δήμου: «Αδειάστε τους κάδους. Το κυνήγι των ποντικών και την άμυνα κατά των εναέριων επιθέσεων των γλάρων δεν μπορεί να τα κάνει ο υπουργός. Ο δήμαρχος ας είναι δήμαρχος, όχι μόνον στη Ρώμη, αλλά και σε όλες τις άλλες πόλεις της Ιταλίας» ήταν η απάντησή του.