ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Νέα υψηλά 9μήνου με αυξημένο τζίρο

X.A.: Νέα υψηλά 13 μηνών, με διευρυνόμενο ενδιαφέρον - Κεντρική Εικόνα

Το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην WallStreet, δεν έδειξε να πτοεί το Χ.Α., οι βασικοί δείκτες του οποίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας και με τον γενικό δείκτη σε νέα υψηλά εννέα μηνών.

Θετικά στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών επέδρασαν οι τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την πιθανή αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ και θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων, αλλά και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ συνεχίστηκαν τα πονταρίσματα, για πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, στις 26/4.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο ικανοποιητικός τζίρος, αλλά και η σχετική κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 775,1 μονάδες (+1,23%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 773,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 72 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετική υπεροχή των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,7%, Eurobank +6,68%, Εθνική +1,26% και Πειραιώς -3,29%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η MSCI ανακοίνωσε ότι μετά την εξαγορά της Grivalia από τη Eurobank, σχεδιάζει να προσθέσει τη μετοχή της τράπεζας στον δείκτη ΜSCI Mid Cap.

Όπως εκτιμά η Wood στο πρωινό της report, με βάση και τους κανόνες της MSCI, αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της τράπεζας αναμένεται να προστεθεί και στον δείκτη MSCI Greece. Η ημερομηνία εισαγωγής προσδιορίστηκε από την MSCI ως η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Grivalia στο Χ.Α. (που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη).

Όταν η μετοχή της Eurobank προστεθεί στον δείκτη, η Wood αναμένει εισροές ύψους $128 εκατ. από παθητικά χαρτοφυλάκια.

Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody’s την απόφαση της Alpha Bank Romania να προχωρήσει πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα έχουν πλήρη κάλυψη από την τράπεζα και έχουν εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων στη χώρα. Η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη έκδοση, 200 εκατ. ευρώ, ως τα τέλη του β’ τριμήνου.

Σύμφωνα με τον οίκο “το γεγονός είναι θετικό, γιατί διαφοροποιεί τη βάση χρηματοδότησης της τράπεζας και μειώνει την εξάρτηση από την μητρική Alpha Bank. Παράλληλα περιορίζει την απόκλιση στην ωρίμανση, σε ότι αφορά το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις σε ευρώ και περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης”.

“Neutral” είναι, πλέον, η UBS για τον Ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς προηγήθηκε το ισχυρό ράλι των μετοχών από τις αρχές της χρονιάς. Επιμένει στην προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank σε ό,τι αφορά την επενδυτική έκθεση στον κλάδο.

Η UBS:

Υποβαθμίζει τη σύσταση της Αlpha Bank σε “neutral”, από “buy”. Ταυτόχρονα, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 1,62 ευρώ, από 1,27 ευρώ. Αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 0,92 ευρώ, από 0,78 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “buy”. Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 1,71 ευρώ, από 1,41 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “neutral”. Στην Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος τίθεται, πλέον, στα 1,48 ευρώ, από 0,48 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “sell”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, τα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης για τη μετοχή της Μυτιληναίος και τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και ταμειακές ροές της εταιρίας αναλύει η Edison σε έκθεσή της με την οποία ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο.

Συγκρίνοντας την ελληνική εταιρεία με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες, επισημαίνει ότι η “μέση αξία” για τη Μυτιληναίος διαμορφώνεται στα 16,5 ευρώ.

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο αποτίμησης “Sum of the Parts”, η “δίκαιη τιμή” για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 12,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Grivalia Properties (+5,12%), Fourlis (+2,44%), 3Ε (+2,27%), Μυτιληναίος (+1,04%) και ΟΛΠ (+2,85%) και τις μεγαλύτερες απώλειες Viohalco (-1%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,49%) και ΔΕΗ (-2,26%). Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με μικρές μεταβολές.

“Η οικονομία της Ελλάδας θα δοκιμαστεί, στην περίπτωση που η ύφεση επιστρέψει στην ευρωζώνη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η Ιταλία. Η κούρσα διαδοχής ενόψει της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της ΕΚΤ, το ‘Brexit’ και ο λαϊκισμός, αποτελούν κινδύνους για την πορεία της ευρωζώνης”, σημειώνει, σε ανάλυσή της, η UBS.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν θετικά, μεταξύ άλλων και οι Byte (+14,96%), Attica Bank (+8,68%), Reds (+4,64%), Κυριακούλης (+4,59%), Ικτίνος (+4,60%), ΟΛΘ (+4,10%), Μουζάκης (+4,42%), Ιντρακόμ (+2,44%) και Intralot (+2,04%).

Η Ελλάδα θα ζητήσει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ.

“Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή δανείων 3,7 δις”. αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο, που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες.

“Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020”, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 9,3 δισ. προς το ΔΝΤ έως το 2024.