ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT για Ελλάδα: Οι αποδόσεις υποχωρούν αλλά η οικονομία κινδυνεύει

FT για Ελλάδα: Οι αποδόσεις υποχωρούν αλλά η οικονομία κινδυνεύει - Κεντρική Εικόνα

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών, αναδεικνύοντας μια επιστροφή για τη χώρα, η οποία ήταν στο επίκεντρο μιας κρίσης χρέους που χτύπησε την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία, αναφέρουν οι Financial Times.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, η εφημερίδα παρατηρεί πως η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί μια έντονη αντίθεση με πριν από οκτώ χρόνια, όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν πάνω από 40%.

Η Αθήνα ήταν τότε στο επίκεντρο της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης που ξεκίνησε το 2009. Η χώρα πέρασε μια βαθιά ύφεση και τρία προγράμματα διάσωσης, το τελευταίο από τα οποία προέκυψε το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια «περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στην ευρωζώνη», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ τον Μάρτιο, ενώ η Moody's έκανε λόγο για το «ρεκόρ ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων» της χώρας, το οποίο είναι «σταθερό και πιθανό να διατηρηθεί» όταν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες τον περασμένο μήνα.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων έρχεται εν μέσω μεγάλων κερδών στην αγορά κρατικών ομολόγων, λόγω των προσδοκιών ότι οι μεγάλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα συνεχίσουν τις νομισματικές τους πολιτικές. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη αλλά δεν είναι τόσο δυναμική όσο ελπίζαμε», αναφέρει στην έκθεσή της η Oxford Economics, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εκτός εάν η Ελλάδα μπορέσει να ξεκινήσει την οικονομία και να επεκτείνει σημαντικά την περιορισμένη φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε περιβάλλον υψηλού χρέους / χαμηλής ανάπτυξης».