ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφει στον δείκτη MSCI Ελλάδας η Eurobank

Βασιλείου (Eurobank): Κεντρικός ο ρόλος της Τράπεζας στην υλοποίηση του Ελληνικού - Κεντρική Εικόνα

Μετά το κλείσιμο των αγορών το βράδυ της Παρασκευής, η MSCI ανακοίνωσε ότι, μετά την εξαγορά της Grivalia από τη Eurobank, έχει πρόθεση να εντάξει τη μετοχή της τράπεζας στο δείκτη Mid Cap. 

Όπως επισημαίνει η Wood σε σημερινό της report, μετά την ανακοίνωση της MSCI και με βάση τους κανόνες της, αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η μετοχή της Eurobank αναμένεται να επιστρέψει και στον δείκτη MSCI Standard Greece. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η MSCI προχώρησε σε διαγραφή των μετοχών των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Greece, όπως αποφάσισε κατά τις εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις των δεικτών της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της Societe Generale. Επιπλέον, οι μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών, υποβιβάστηκαν στον δείκτη MSCI Small Cap.

Τον Μάρτιο, οι αναλυτές της VTB Capital εκτιμούσαν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ειδικά των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, έπειτα από το σφυροκόπημα που δέχθηκαν το 2018 το οποίο και κορυφώθηκε στο β' εξάμηνο του έτους, θα οδηγήσει στην επιστροφή κάποιων από αυτές στο ταμπλό των βασικών δεικτών της MSCI. 

Η ρωσική επενδυτική εταιρεία εκτιμούσε ότι η Eurobank είχε ισχυρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στον δείκτη εάν η μετοχή της σημείωνε άνοδο 2% με 7%  έως την ημερομηνία που η MSCI καταρτίσει τις λίστες με τις επιλογές της. 

Η Wood αναμένει από την είσοδο της μετοχή της Eurobank στο δείκτη, να υπάρξουν παθητικές εισροές ύψους 128 εκατ. δολαρίων, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το βάρος της Eurobank στον δείκτη MSCI EM θα διαμορφωθεί κοντά στο 0,04% και στον δείκτη MSCI Greece περίπου στο 14%.   

Όπως αναφέρει η Wood, αυτή η εξέλιξη είναι θετική, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό η Eurobank να προστεθεί στον δείκτη MSCI Ελλάδας μετά την εξαμηνιαία τακτική αναθεώρηση των δεικτών της MSCI τον Μάιο, ωστόσο, ενδέχεται η προσθήκη να πραγματοποιηθεί νωρίτερα και εν όψει της αναθεώρησης των δεικτών.