ΑΓΟΡΕΣ

Οριακά κέρδη στην Ευρώπη, προς νέα υψηλά 9μηνου το Χ.Α.

X.A.: Ανοδική αντίδραση, με σαφώς χαμηλότερο τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα, αλλά απόλυτα οριακά κέρδη, κινούνται τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την έναρξη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενσωματώνοντας την αισιοδοξία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως φάνηκε να διαφανεί από δηλώσεις - το Σάββατο - του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

“Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα ξεπεράσει τις προηγούμενες προσπάθειες, με στόχο να ανοίξουν οι αγορές της Κίνας για τις εταιρείες των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Στίβεν Μνούτσιν σημείωσε πως “ελπίζει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων”.

Εν τω μεταξύ, την επίσημη έγκριση από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μήνες καθυστερήσεων, λόγω της αντίστασης από τη Γαλλία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισαν και με σαφή πλειοψηφία ενέκριναν τη διαπραγμάτευση από την Κομισιόν, με τη Γαλλία να ψηφίζει κατά και το Βέλγιο να απέχει.

Η Κομισιόν, που συντονίζει την εμπορική πολιτική για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις – μία προς την περικοπή δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και μία προς τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΕ ή των ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά ανοδική δείχνει η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα υψηλά εννέα μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης δείχνει να προσεγγίζει τις 775 μονάδες, με κέρδη που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο τζίρος, λίγο μετά τις τρεις πρώτες ώρες συναλλαγών, ξεπερνά τα 32 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει το +6,24% της Eurobank, η οποία τραβάει ψηλότερα και την Grivalia Properties (+5,48%), ενώ ακολουθεί, σε ημερήσια κέρδη, ο ΟΛΠ (+3,48%) και η 3Ε (+2,57%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, για Alpha Bank, Εθνική, Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ καιFourli, ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-1,16%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά και η σταδιακή αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.