ΕΛΛAΔΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

Μεγάλες ανατροπές στον στρατό: Έρχεται αύξηση θητείας και υποχρεωτική στράτευση στα 18 - Κεντρική Εικόνα

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τη Μεγάλη Τρίτη το νομοσχέδιο για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μειωμένη στρατιωτική θητεία 6 και 9 μηνών (ανάλογα με το Σώμα) για όλα τα αδέλφια οικογένειας με 4 παιδιά αντί 6 που ίσχυε σήμερα και 3 αδέρφια αντίστοιχα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ανυπότακτους, όπως η άρση των ποινικών συνεπειών της ανυποταξίας και η διαγραφή του συνόλου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, με στόχο την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Για τους αντιρρησίες συνείδησης, μειώνεται στα 33 από τα 35 έτη, το ηλικιακό όριο εξαγοράς υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας, εφόσον έχουν διατεθεί ή διατεθούν σε φορείς του δημοσίου, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία 20 ημερών αντί 40 που ίσχυε.

Επιπλέον, καταργείται το μέτρο της δίμηνης υποχρεωτικής παραμονής τους -επιπλέον της πραγματικής στρατιωτικής θητείας- στην εναλλακτική υπηρεσία πριν την οριστική απόλυσή τους.