ΔΙΕΘΝΗ

Καταπέλτης το Spiegel: Όρμπαν όπως Μπρέιβικ και Τάραντ

Καταπέλτης το Spiegel:  Όρμπαν όπως Μπρέιβικ και Τάραντ - Κεντρική Εικόνα

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πλέον δυσφημιστικές εκστρατείες κατά της Ε.Ε. αλλά τώρα κατηγορεί τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» ότι σχεδιάζει να εξισλαμίσει την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μέχρι τώρα ακούγαμε μόνο από ακροδεξιούς τρομοκράτες, όπως ο Μπράντον Τάραντ και ο Άντερς Μπρέιβικ, ότι η Κομισιόν κάνει δήθεν διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών και επιδιώκει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης.

«Αλλά τώρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. κατηγορεί την Επιτροπή των Βρυξελλών ότι εφαρμόζει ένα τέτοιο σενάριο: είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, αν και είχε υποσχεθεί πρόσφατα να μην κάνει πλέον εκστρατείες εναντίον της Ε.Ε. Όμως η τελευταία του επίθεση εναντίον της Ε.Ε. ήταν το προοίμιο της εκστρατείας του για τις ευρωπαϊκές εκλογές» γράφει το Spiegel.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματός του, Fidesz, ο Όρμπαν είπε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση ή την κατάρρευση του χριστιανικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κατηγόρησε, μάλιστα, το Ισλάμ ως αιτία της «κρίσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων «Ενάντια στην πτώση της Δύσης» εγκαινιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία. Μεταξύ άλλων ζήτησε από την Ε.Ε. την «επιστροφή του δικαιώματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών» στα επιμέρους εθνικά κράτη, την κατάργηση των ειδικών προπληρωμένων καρτών στους μετανάστες για την επιβίωσή τους και να μπει τέλος στις «διακρίσεις» κατά των χριστιανών στην Ευρώπη.

Όπως γράφει το Spiegel, τα αιτήματα του Ορμπαν είτε είναι ψευδή είτε διαστρεβλώνουν την αλήθεια: «Σχεδόν όλες οι αρμοδιότητες στον τομέα της προστασίας των συνόρων, της μετανάστευσης και της πολιτικής για τους πρόσφυγες βρίσκονται στα χέρια των κρατών-μελών καθώς η Ε.Ε. δεν διαθέτει κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες» .

Ο ισχυρισμός του Ορμπαν ότι δίνονται πολλές εκατοντάδες ευρώ σε «ανώνυμους μετανάστες με προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες» είναι κάτι που προβάλλει ψευδώς για μήνες η άκρα δεξιά στο Διαδίκτυο. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα για περίπου 50.000 πρόσφυγες μέχρι στιγμής, οι οποίοι λαμβάνουν τη μηνιαία οικονομική τους ενίσχυση σε ειδική τραπεζική κάρτα που συνδέεται με υποχρεωτική δήλωση. Αυτή δεν είναι ανώνυμη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, τα ποσά που δίνονται είναι 150 ευρώ ανά άτομο τον μήνα και έως 550 ευρώ για οικογένειες με παιδιά», καταλήγει το Spiegel.