ΑΓΟΡΕΣ

Έρχεται εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων για το Χ.Α.

Πτωτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής οι ευρωαγορές, μετά την εξάμηνη παράταση στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., αν και παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,16%, στις 387 μονάδες.

“Πολλοί από τους παγκόσμιους παράγοντες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης φαίνεται να μειώνονται, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι παράγοντες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός σκληρού “Brexit” και ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, συνεχίζουν να είναι μεγάλοι, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

Κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή και η Wall Street, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,03%, στις 26.412,3 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,66% στις 2.907,41 μονάδες (σε απόσταση μόλις 1% από τα ιστορικά υψηλά) και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,46% στις 7.984,16 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones κέρδισε 0,1% και οι S&P 500, Nasdaq 0,5%.

Από τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων της ερχόμενης εβδομάδας, ξεχωρίζουν οι Bank of America, BlackRock, Netflix, Johnson & Johnson (16/4), Alcoa, Pepsico, Morgan Stanley, (17/4) και American Express (18/4).

“Η αγορά ομολόγων στέλνει σήμα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ύφεσης την επόμενη χρονιά, στις ΗΠΑ”, προειδοποίησε, σε συνέντευξη του στο CNBC, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Επισήμανε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες και η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Ο ίδιος υποστήριξε, ωστόσο, πως δεν είναι μόνο ένας ο παράγοντας που θα προκαλέσει την επόμενη ύφεση. Η τεχνολογική “φούσκα” και το εταιρικό χρέος μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο.

“Αξιωματούχοι της Fed έχουν υποστηρίξει ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών”, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο CNBC, “η άνοδος στις τιμές των μετοχών τείνει να αυξάνει το ΑΕΠ με καθυστέρηση ενός τριμήνου. Μια αύξηση κατά 10% του S&P 500. οδηγεί σε άνοδο 1% του πραγματικού ΑΕΠ”.

“Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η κατάσταση φαίνεται καλή, αλλά μακροπρόθεσμα θα εξασθενίσει δραματικά, κυρίως γιατί ο υπόλοιπος κόσμος βουλιάζει” σημείωσε.

O ίδιος υποστήριξε πως η οικονομία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και από τη γήρανση του πληθυσμού και το αυξημένο κόστος για συντάξεις και ασφάλιση.

“Mία εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα ξεπεράσει τις προηγούμενες προσπάθειες, με στόχο να ανοίξουν οι αγορές της Κίνας για τις εταιρείες των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Στίβεν Μνούτσιν σημείωσε πως “ελπίζει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων”.

Κέρδη κατέγραψε στη συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο. Το αμερικανικό αργό για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο 0,5%, για να κλείσει στα 63,89 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό κέρδισε 1,3%.

Ανοδικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής ο χρυσός, με κέρδη 0,25%, στα $1.295,20 ανά ουγκιά. Στην εβδομάδα, ωστόσο, ο χρυσός σημείωσε οριακές απώλειες 0,1%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 1,49% για τον γενικό δείκτη και 2,7% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “η ερχόμενη Παρασκευή 19/4, αλλά και η Δευτέρα 22/4, είναι αργίες λόγω του Καθολικού Πάσχα. Ωστόσο το κλείσιμο των παραγώγων για το μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 18/4. Αν και η μείωση του ενδιαφέροντος είναι μέσα στο πρόγραμμα, λόγω της Πασχαλινής εποχικότητας, η εβδομάδα θα έχει κάποιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων  όπως αυτές των Intralot, Έλαστρον (15/4) και Πλαστικών Θράκης (17/04).

“Την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση, μέσω επίσημου αιτήματος που θα καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)”.

Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον. Όπως εξήγησε, “η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη και αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας”.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, με συνολικά κέρδη 24,84% από την αρχή του έτους, σε επίπεδο γενικού δείκτη, έχοντας παράλληλα βελτιώσει αισθητά τις συναλλακτικές της επιδόσεις. Οι τράπεζες, παρά τις δυσκολίες που έχουν στο κομμάτι της αποδέσμευσής τους από τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υπεραποδίδοντας και δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης, ενώ παραμένει ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.