ΔΙΕΘΝΗ

Η Πορτογαλία καταπολεμά τον νεποτισμό

Η Πορτογαλία καταπολεμά τον νεποτισμό - Κεντρική Εικόνα

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο συζητά σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί να απασχολούνται μέλη της ίδιας οικογένειας σε υπουργικά γραφεία, μια πρόταση που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενοχλημένο από τις υποψίες περί νεποτισμού στους κόλπους της κυβέρνησής του.

"Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει ως στόχο να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις στον νόμο που αφορά τους διορισμούς, υποβλήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PS.

Η απαγόρευση διορισμού θα αφορά συγγενείς έως και τετάρτου βαθμού, ανιόντες και κατιόντες. Η τροπολογία, που οι Σοσιαλιστές θέλουν να περάσει μέχρι τον Ιούλιο, θα εφαρμόζεται σε όλα τα γραφεία των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών και στους δήμους.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το PS κατηγορείται ότι ανέχτηκε τον διορισμό μελών της ίδιας οικογένειας σε πολιτικά γραφεία, ενώ πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου και οι βουλευτικές εκλογές, τον Οκτώβριο. Το "familygate", όπως το αποκαλεί ο τοπικός Τύπος, οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην παραίτηση του Κάρλος Μάρτινς, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος είχε επικριθεί εντονότατα επειδή διόρισε έναν εξάδελφό του ως υποδιευθυντή του γραφείου του.

Από τον Οκτώβριο του 2017 στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετέχουν ένα ζευγάρι και από τα μέσα Φεβρουαρίου ένας πατέρας με την κόρη του.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αναγκάστηκε να πάρει δημόσια θέση και να αρνηθεί τις κατηγορίες περί νεποτισμού.