ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου ο Πολ Τόμσεν

Επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου ο Πολ Τόμσεν - Κεντρική Εικόνα

Καλοσωρίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο Πόλ Τόμσεν, δηλώνοντας πως η βοήθεια του Ταμείου στις χώρες πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να δίνεται όταν τη χρειάζονται οι χώρες-μέλη. 

Απαντώντας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, συγκεκριμένα για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, δήλωσε πως οι περικοπές - που ακυρώθηκαν - και το αφορολόγητο όριο είναι μεν σημαντικές, όχι όμως για να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, απλώς απαραίτητες για να να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές.

Συμπλήρωσε δε, ότι θα βοηθούσαν για να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά.Για το ύψους του πλεονάσματος στο 3,5% ο Πόλ Τόμσεν δήλωσε αισιόδοξος πως η χώρα θα το πιάσει. 

Χαρακτήρισε επίσης «εξαιρετικά καλή» τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τονίζοντας ωστόσο πως κάποια μέτρα δεν ήταν φιλικά προς την ανάπτυξη.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα του Ταμείου στις τράπεζες και έτσι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των συζητήσεων, αναφερόμενος όμως στα «κόκκινα» δάνεια, υποστήριξε πως το ύψος τους είναι ακόμα μεγάλο, ενώ τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται πολύ στον αναβαλλόμενο φόρο.

Παρόλα όμως αυτά, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.