ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στα υψηλά ημέρας, με καλύτερους στο φίνις τους αγοραστές

Διέσπασε τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Η σταδιακή κινητοποίηση των αγοραστών, μετά το μέσον της συνεδρίασης και η αυξημένη κινητικότητα που επέδειξαν κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο ο γενικός δείκτης να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 750 μονάδων και με θετικό πρόσημο, αλλά να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική υποχώρηση του τζίρου, σε σχέση με χθες, αλλά και η επιφυλακτική εικόνα σε πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 747,49 μονάδες (-0,75%), ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 755,53 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 60 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Εν τω μεταξύ, σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δεν ανακοίνωσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (TLTRO).

“Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, αλλά οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί. Δεδομένων των ρίσκων αυτών, είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομικής επέκτασης”, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με τους αγοραστές να “κερδίζουν στα σημεία” (Alpha Bank +0,83%, Eurobank +0,22%, Εθνική -1,46% και Πειραιώς +2,12%)

Στη σχέση μεταξύ δημόσιου χρέους και χρηματοπιστωτικού τομέα εστιάζει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Με φόντο τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, η έκθεση περιγράφει το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις τράπεζες, από μια ενδεχόμενη υποτίμηση ορισμένων κρατικών χρεογράφων.

Μικτή η τελική εικόνα και στο ταμπλό του μη τραπεζικού FTSE25.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη για 3Ε (+2,01%) και ΟΛΠ (+2,78%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Aegean Airlines,Grivalia Properties, ΟΤΕ και Σαράντης.

Από τις μετοχές που επέδειξαν αδύναμη εικόνα, οι μεγαλύτερες, ημερήσιες, απώλειες, για Viohalco(-1,16%), Lamda Development (-1,02%) και ΕΧΑΕ (-1,29%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν θετικά, μεταξύ άλλων, οι ΕΚΤΕΡ (+15,50%), Ξυλεμπορία (+9,17%), Δρομέας (+5,15%), Profile (+7,39%), Creta Farms (+3,09%) καιJ&P Άβαξ (+3,02%).

Συμπερασματικά, παρά τα κέρδη που έχουν προηγηθεί, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, το Χ.Α. δεν δείχνει διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης, όμως χρειάζεται νεότερο μίγμα ειδήσεων, για να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.