ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στους δασμούς

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα - Κεντρική Εικόνα

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, εξαιτίας της εταιρείας αεροσκαφών Airbus και των προμηθευτών της, που δέχθηκαν πλήγμα από τις απειλές Τραμπ για δασμούς 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και της νέας υποβάθμισης των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,47%, ο γαλλικός δείκτης CAC κατά 0,65% και ο γερμανικό DAX κατά 0,94%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,35% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,46%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα ύψους 11 δισεκ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) πρότεινε μια λίστα με προϊόντα που στοχοποιούνται ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών, με τη μετοχή της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Airbus να σημειώνει πτώση κοντά στο 2%. Οι προμηθευτές της Airbus, όπως η Safran, η Leonardo και η Dassault, κατέγραψαν σημαντική πτώση.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θα επιβάλουν Δασμούς σε προϊόντα 11 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ουάσινγκτον θέλει να ανταποδώσει για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις άνω των 11 δισεκ. δολαρίων που δόθηκαν στην Airbus, οι οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ.

“Να προχωρήσει σε αντίποινα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τις ενισχύσεις προς τη Boeing, μετά τον κατάλογο με ευρωπαϊκά προϊόντα, στα οποία η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς”, σύμφωνα με πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επενδυτές τηρούν επίσης στάση αναμονής για τη σημερινή σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας με θέμα το εμπόριο, ενώ παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.

Το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του “Brexit”, με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία, έλαβε βασιλική έγκριση και είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας, βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος, ή εσκεμμένα.