ΔΙΕΘΝΗ

X.A.: Προσπάθεια στήριξης στην περιοχή των 750 μονάδων

Σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης κινείται το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα μάκρο που ανακοινώνονται, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει έκδηλη επιφυλακτικότητα για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών, που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Γερμανίας τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 1,6%.

Το εμπορικό πλεόνασμα κινήθηκε ανοδικά, στα 18,7 δισ. ευρώ (20,99 δισ. δολάρια), από το αναθεωρημένο ποσό των 18,6 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε 0,5% πτώση των εξαγωγών και 0,7% πτώση στις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν να μειωθεί στα 18 δισ. ευρώ.

Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του οργανισμού ερευνών Sentix ενισχύθηκε στο μείον 0,3 από μείον 2,2 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο μείον 2,1.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 757,02 (+0,34%) και 747,23 μονάδων (-0,95%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 24 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η εικόνα παραμένει μικτή, τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι Πειραιώς (+1,04%), ΔΕΗ (+3,43%), ΕΧΑΕ (+1,43%) και ΟΛΠ (+2,88%) και τις μεγαλύτερες απώλειες Εθνική (-1,37%, Eurobank (-1,74%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,65%) καιGrivalia Properties (-1,95%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούνται με οριακές μεταβολές πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Με τα παραπάνω δεδομένα, όλα τα σενάρια, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, όμως η επιφυλακτικότητα είναι έκδηλη και αυτό διαφαίνεται και από την σχετική απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο γενικός δείκτης να αποφύγει κλείσιμο χαμηλότερα των 750 και σε ακρότητα, χαμηλότερα των 741 μονάδων.