ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από το αναμενόμενο η μείωση σε εξαγωγές και εισαγωγές

Χειρότερη πρόβλεψη δίνει ανάπτυξη μόλις 0,5% στη γερμανική οικονομία - Κεντρική Εικόνα

Οι γερμανικές εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανόν να καταγράψει ισχνή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο καθώς αντιμετωπίζει αυξημένες αντιξοότητες από το εξωτερικό.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς πλήττονται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις εμπορικές διαμάχες και την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει το Brexit. Την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2019 και προειδοποίησαν ότι μια μακρόχρονη ανοδική πορεία έχει φθάσει στο τέλος της.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, η μεγαλύτερη πτώση σε 12 μήνες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,6%.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 18,7 δισεκ. ευρώ από την αναθεωρημένη τιμή των 18,6 δισεκ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 0,5% των εξαγωγών και μείωση κατά 0,7% των εισαγωγών. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν να συρρικνωθεί στα 18,0 δισεκ. ευρώ.

«Απλά φαίνεται να υπάρχουν πάρα πολλές κρίσεις στο παγκόσμιο εμπόριο για να τις αψηφήσει όλες μαζί ο γερμανικός εξαγωγικός κλάδος», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι από την ING. Ο ίδιος κατέδειξε την εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, τους αυξανόμενους φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μια πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα προβλήματα σε άλλες αναδυόμενες αγορές.