ΕΛΛAΔΑ

Επιχείρηση με τα πιο εξελισμένα τεχνολογικά μέσα ο «πόλεμος κατά των κουνουπιών» στην Κρήτη

Ένας Έλληνας σε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με... στείρα «αδέλφια» τους - Κεντρική Εικόνα

Με drone και αμφίβια οχήματα, επιχειρούν στην Περιφέρεια Κρήτης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κουνουπιών που φέτος, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων στη διάρκεια του χειμώνα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σύνθετο.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, από τις 2 χιλιάδες έως 2,5 χιλιάδες εστίες που είχαν εντοπιστεί πέρυσι, φέτος η αύξηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 5,5 χιλιάδες.

«Το μέγεθος, στο σύνολό του, δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι ότι πέρυσι είχαμε 2-2,5χιλιάδες εστίες και φέτος ο αριθμός κυμαίνεται από 5 έως και 5,5 χιλιάδες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και σημεία που θα υπάρξουν κουνούπια και είναι αδύνατο να τα εντοπίσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης.

Ότι αυτή η χρονιά αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη από τις προηγούμενες επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας ψεκασμών Σπύρος Μουρελάτος, ο οποίος σημείωσε ότι με τα εξελιγμένα μέσα που εντάχθηκαν στους ψεκασμούς, αυξάνεται η επιχειρησιακή ικανότητα.

«Έχουμε τη δυνατότητα σε περιοχές που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση με τα πόδια, να φτάσουμε πλέον και με τα αμφίβια οχήματα και με τα drone. Τα ιπτάμενα μέσα ψεκασμού μπορούν να επιχειρήσουν ημερησίως σε 200 στρέμματα και αυτό αυξάνει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητά μας» είπε ο κ. Μουρελάτος.

Ο κ. Καμπάνης πάντως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στα θετικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι οι ψεκασμοί ξεκίνησαν τόσο νωρίς φέτος στην Κρήτη, ενώ και τα πρώτα δείγματα των ψεκασμών δείχνουν πως υπάρχει αποτελεσματικότητα, δίχως να παραλείψει να επισημάνει ότι όσο θα αυξάνονται οι θερμοκρασίες και ειδικά μέχρι τα μέσα Μαΐου ίσως να είναι μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές σε ό,τι αφορά τα κουνούπια.

«Το ξέρουμε ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά στο θέμα αντιμετώπισης των κουνουπιών, λόγω της μεγάλης έκτασης των επιφανειακών υδάτων που έχουν σχηματιστεί από τα καιρικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά όμως, η Περιφέρεια Κρήτης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει προσπαθεί να αντιμετωπίσει στο βαθμό που είναι εφικτό το πρόβλημα. Γι' αυτό απαιτήσαμε να έρθουν τα drone και αμφίβια οχήματα εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν τα επίγεια μέσα. Κάνουμε την προνυμφοκτονία και μάλιστα τόσο νωρίς όσο ποτέ και επιχειρούμε να καταφέρουμε τα καλύτερο δυνατό» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμπάνης που επανέλαβε ότι ήδη υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας για τους πολίτες.

Τέλος ο κ. Καμπάνης διευκρίνισε ότι οι ψεκασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού, καθώς τις τελευταίες ημέρες εκτός από τις εκβολές του Αλμυρού στο Ηράκλειο, ψεκασμοί με drone και το αμφίβιο όχημα έγιναν στη Γεωργιούπολη, στο έλος Αποσελέμη και Μαλίω, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύσβατες περιοχές σε όλη την Κρήτη, το επόμενο διάστημα.