ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι φέρνει ο Βλαντιμίρ στην ελληνική οικονομία

Τι φέρνει ο Βλαντιμίρ στην ελληνική οικονομία - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που ξεκινά αύριο στην Ελλάδα να μην ταράξει τα νερά σε πολιτικό επίπεδο, έχει όμως αρκετά σημαντικό «βάθος» σε οικονομικό και επιχειρηματικό. Και προς απόδειξιν τούτου, οι 150 και πλέον εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων που θα τον συνοδεύσουν στην επίσκεψη του στην Αθήνα, σχηματίζοντας μια ιδιαίτερα ογκώδη αντιπροσωπεία.

Στην καρδιά της οικονομικής ατζέντας της ρωσικής προεδρικής επίσκεψης βρίσκεται βέβαια η ενέργεια. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται στην Ελλάδα 10 μόλις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή για τα εγκαίνεια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενός ενεργειακού project που έχει μπει σφήνα στα ρωσικά συμφέροντα αναιρώντας το σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς που είχε το ρωσικό αέριο και η Gazprom στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ρώσοι έχουν ανησυχήσει από την «απέκταση» του Αζερμπαϊτζάν (ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αζερικό αέριο) και κατά τις ενδείξεις θα επιχειρήσουν τη «συντήρηση» των ενεργειακών δυνάμεών τους στην περιοχή και τη διεύρυνση υφιστάμενων συνεργασιών. Άλλωστε την περίοδο αυτή η Ρωσία δεν έχει να παρουσιάσει σε στρατηγικό επίπεδο κάτι περισσότερο από τον South Stream (και τα σχέδια για το παρακλάδι του, τον Turkish Stream που παραμένουν στα χαρτιά) ή τον λεγόμενο South Stream 2 που αξιοποιεί τον σχεδιασμό του ITGI (πρόκειται για αγωγό Ελλάδας - Ιταλίας, με διέξοδο προς την Αδριατική από την περιοχή της Θεσπρωτίας). Όμως και για τον αγωγό αυτό υπάρχει ήδη μνημόνιο συνεργασίας και κατα συνέπεια σε επίπεδο κορυφής δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις.

Η παρουσία, όμως του «μεγάλου αφεντικού» της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη ρωσική αποστολή, λέει πολλά στο επίπεδο της επέκτασης ή διαχείρισης υφιστάμενων συμφωνιών. Και στο επίπεδο αυτο οι πληροφορίες αναφέρουν συζητήσεις (ή και ανακοινώσεις) για μια νέα μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που πωλεί η Gazprom μέσω της ΔΕΠΣΑ στην Ελλάδα. Μια συμφωνία που αν κλείσει θα σημάνει μια νέα ανακούφιση για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο της ρωσικής προεδρικής επίσκεψης αναμένεται να ανακοινωθεί και η υπογραφή μιας μεγάλης συμφωνίας ανάμεσα στον έτερο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, τη Rosneft και τα ΕΛΠΕ, βάσει της οποίας τα ελληνικά διυλιστήρια θα αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και θα μεταπωλούν στη Ρωσία επεξεργασμένα προϊόντα.

Στην ευρύτερη ενεργειακή ατζέντα και οι συζητήσεις που αναμένεται να έχει αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με εκπροσώπους ρωσικών εταιρειών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής για συμπράξεις σε επενδυτικά σχέδια με έμφαση στον λιγνίτη. Να σημειωθεί ότι οι συμπράξεις αυτές προωθούνται από την ελληνική πλευρά ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις για την μερική αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης, αφού με τον τρόπο αυτό θα δοθεί έμμεσα χώρος σε ιδιώτες.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί και με πιο επίσημο τρόπο την επαναφορά του ρωσικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές υποδομές και αποκρατικοποιήσεις. Οι Ρώσοι που μέσω της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, RDZ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO το 2013, υπαναχώρησαν πέρυσι, αλλά μόλις πρόσφατα επανέκαμψαν. Και πριν μερικές εβδομάδες επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τους σχετικούς διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, με το Ταμείο να αναμένει και επίσημη προσφορά τον Ιούνιο. Οι Ρώσοι αναμένεται να δώσουν το παρών και στο πρόγραμμα για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ.

Ένα από τα μεγάλα κλειδιά στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις είναι και ο τουρισμός για τον οποίο έχει χτυπήσει «καμπανάκι» λόγω της δραστική μειωσης των αφίξεων απο τη Ρωσία την τελευταία διετία. Ο ΒλαντιμΊρ Πούτιν, ίσως να μην μπορεί προσωπικά να αντιστρέψει την τάση αυτή, που είναι απόρροια πολιτικοοικονομικών λόγων, έχει όμως τη δυνατότητα με τη στάση του να καταδείξει ότι η Ελλάδα παραμενει ένας σημαντικός προορισμός για τους Ρώσους.

Και σε αυτό το πλάισιο ίσως «μιλήσει» και η επίσκεψή του το Σάββατο στο Άγιο Όρος. Μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό που επαναλαμβάνει σε κάθε ταξιδι του στην Ελλάδα.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το 2005 ο Πούτιν είχε επιλέξει προσωπικά ως οδηγό και ξεναγό του στο Άγιο Όρος τον ποντιακής καταγωγής Ελληνορώσο (Γεωργιανό για την ακρίβεια) Μπόρις Μπουζενίδη. Έναν επιχειρηματία που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1991 από το μηδέν φροντίζοντας τη μεταφορά Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και σταδιακά εξελίχθηκε σε  μεγάλο παράγοντα του τουρισμού που έχει στην ιδιοκτησία του μια αεροπορικη εταιρεία (Ellinair) ένας όμιλο ξενοδοχείων και τουριστικά γραφεία σε πολλές χώρες. Για αύριο, παραμένει άγνωστο ποιος θα είναι ο ξεναγός του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος, αλλά όπως είναι προφανές, ο Βλαντιμίρ ...έχει τον τρόπο του.