ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απαγόρευση εκδηλώσεων προσέλκυσης νέων στελεχών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Γερμανία: Απαγόρευση εκδηλώσεων προσέλκυσης νέων στελεχών για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Κεντρική Εικόνα

Τον αποκλεισμό των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων από εκδηλώσεις προσέλκυσης προσωπικού στα σχολεία του Βερολίνου, ζητεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του κρατιδίου, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος.

«Δεν μπορεί να γίνεται διαφήμιση για δολοφονίες και θανάτους» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το SPD του Βερολίνου, το οποίο συγκυβερνά με τους Πράσινους και την Αριστερά και απαιτεί να προστεθεί στην νομοθεσία για τα σχολεία η φράση: «Απαγορεύεται στα σχολεία του Βερολίνου η διαφήμιση στρατιωτικών οργανώσεων για την εργασία και την υπηρεσία στον στρατιωτικό τομέα». Η πρόταση, προκειμένου να υλοποιηθεί, θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί και από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Τον «αποτροπιασμό» του εξέφρασε για την απόφαση του SPD ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Bundestag, Τόμας Όπερμαν, τονίζοντας ότι οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις «είναι δημοκρατικός και κοινοβουλευτικός στρατός» και «όποιος αποφασίζει τέτοιες ανοησίες, πρέπει ο ίδιος να απομακρύνεται από τα σχολεία μας».

Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, επισημάνθηκε ακόμη ότι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μόνον κατόπιν πρόσκλησης από τα σχολεία, ενώ τονίστηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζεται να προσπαθήσουν για να τραβήξουν την προσοχή των νέων της Γερμανίας.

Το προηγούμενο διάστημα ωστόσο, είχαν προκληθεί αντιδράσεις για την καμπάνια του υπουργείου Άμυνας μέσω σειράς ντοκιμαντέρ που παρουσίαζαν την καθημερινή ζωή του στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, εστιάζοντας κυρίως στην προπόνηση και την φυσική του κατάσταση και όχι στις αποστολές που καλείται να εκτελέσει.