ΑΓΟΡΕΣ

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, με σημαντική άνοδο ξεκίνησε ο Απρίλιος στο Χ.Α.

Σε αναστολή από το Χρηματιστήριο γνωστή ελληνική εταιρεία ενδυμάτων - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας θετικό βηματισμό από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, ενώ οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας (PMI) στην Κίνα καταγράφηκε στις 50,5 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίες (NBS).

Τον χειρότερο μήνα των τελευταίων έξι ετών είχαν τον Μάρτιο τα εργοστάσια της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε για όγδοο μήνα, στις 47,5 μονάδες, από 49,3 τον Φεβρουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,4% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανάγνωση είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες (1,5%) και από την προηγούμενη ετήσια μέτρηση του Φεβρουαρίου που ήταν στο 1,5%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά ανοδική δείχνει η πρώτη συνεδρίασης της εβδομάδας, αλλά και του Απριλίου, με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την ανοδική κίνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +8,81% του τραπεζικού δείκτη.

Σημαντικές βοήθειες δίνουν και τα μη τραπεζικά blue chips, καθώς με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνο οι Aegean Airlines (-1,21%) και ΟΛΠ (-0,12%).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Alpha Bank (+9,32%), Eurobank (+4,51%), Grivalia Properties (+5,95%), Εθνική (+11,76%), Πειραιώς (+16,58%) και ΔΕΗ (+5,35%).

Ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινείται υψηλότερα των 740 μονάδων, με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 41 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετικότατη ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 752 μονάδων, αλλά και η αύξηση της κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.