ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Κεντρική Εικόνα

Στη διάθεση των φορολογουμένων τέθηκε από το βράδυ της Πέμπτης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Βασική φετινή αλλαγή, η ατομική εκκαθάριση.

Μετά την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κοινοποιήθηκε και το παραδοσιακό «βιβλιαράκι» οδηγιών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων.

Από φέτος όλοι ανεξαιρέτως οι έγγαμοι αλλά και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης θα λάβουν ατομικά εκκαθαριστικά, είτε υποβάλλουν τις δηλώσεις τους χωριστά είτε από κοινού. Ο αριθμός εκκαθαριστικών θα φτάσει κοντά στα 9 εκατ. έναντι περίπου 6,4 εκατ. το 2018.

Βασική υποχρέωση η εμφάνιση ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 10 έως 30% του δηλωθέντος εισοδήματος ώστε να διασφαλιστεί η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες. Της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων με πλαστικό χρήμα απαλλάσσονται με σχετική απόφαση πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι τα τεκμήρια διαβίωσής τους δεν υπερβαίνουν τις 9.500 ευρώ.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου και η πρώτη δόση πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου.