ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οριακές απώλειες, με σαφείς ενδείξεις κόπωσης

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων η σημερινή και έκδηλη την επιφυλακτικότητα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, που ήλθε να επιβεβαιώσει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, για “κουρασμένη” αγορά, που χρειάζεται νέους καταλύτες και αύξηση της ανακυκλούμενης ρευστότητας, προκειμένου να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ο τζίρος στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και σίγουρα όχι αισιόδοξη για την συνέχεια (Alpha Bank +0%, Eurobank +1,40%, Εθνική -2,65% και Πειραιώς -0,91%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, τη μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων να υποχωρούν άνω του 1 δισ. και τις καταθέσεις νοικοκυριών και γενικής κυβέρνησης, να κινούνται ανοδικά.

Από την άλλη και σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, “οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών συνεχίζονται, καθώς παραμένουν ανοιχτά κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια”.

“Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος”, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου και εδώ η τελική εικόνα είναι μικτή και σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, περισσότερο θετικά διακρίθηκαν οι Jumbo(+2,19%), ΟΠΑΠ (+2,03%) και ΟΤΕ (+2,32%) και αρνητικά οι ΑΔΜΗΕ (-1,70%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,58%), Μυτιληναίος (-1,79%), Lamda Development (-1,25%), Σαράντης (-1,94%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,69%).

“Η Amber Capital είναι τόσο αισιόδοξη για την Ελλάδα, που το μόνο που εύχεται είναι να υπήρχαν περισσότερες μετοχές για να αγοράσει”.

“Είμαι σούπερ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία”, δήλωσε στο Bloomberg ο Joseph Oughourlian, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία asset management των $1,8 δισ. το 2005.

“Όλοι οι καταλύτες βρίσκονται σε αναστροφή, αντίθετα με πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η οικονομία έχει πολύ γερές βάσεις, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη”.  

Ο Oughourlian είναι μεταξύ αυτών που “στοιχηματίζουν” πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα εν μέσω μιας μεγάλης ανάκαμψης, μετά από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και αντιπαραθέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον Oughourlian, το πρόβλημα είναι πως αφού αποφεύγει τις ελληνικές τράπεζες, δεν μένουν και πολλά άλλα εγχώρια plays. Έχει αγοράσει μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρα και Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κατόρθωσαν να συνδυάσουν οι Ιατρικό (+9,74%), ΑΕΓΕΚ (+8,70%), Creta Farms (+5,77%), Centric (+2,51%), Εβροφάρμα (+2,52%) και Κέκροψ (+2,41%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 716,26 (+0,35%) και 708,63 μονάδων (-0,71%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 713,66 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 46,7 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.