ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο «ήττες» και μία «ισοπαλία» απειλούν με... υποβιβασμό την οικονομία

Οι αγώνες που δίνουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία της χώρας δυστυχώς δε συνοδεύονται από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Μετράμε το τελευταίο διάστημα, χωρίς υπερβολή, δύο... ήττες και μία ισοπαλία.
Η πρώτη «ήττα» σχετίζεται με την δραματική υποχώρηση των εξαγωγών, καθώς οι επιπτώσεις από τα capital controls φάνηκαν ξεκάθαρα στην αρνητική πορεία του εξαγωγικού κλάδου. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών στο εξάμηνο, υποχώρησε κατά 8,1% διολισθαίνοντας κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ έναντι 12,8 δισ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2015). Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).
Η δεύτερη «ήττα» αφορά την πορεία των πωλήσεων, που κινούνται διαρκώς προς τα κάτω. Η υπερβολική φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η διαρκής περικοπή συντάξεων, και η απλήρωτη εργασία όπως αποτυπώθηκαν σε δεδομένα που ήρθαν στην επικαιρότητα μόλις τις προηγούμενες ημέρες, αποτυπώνονται στην πτώση του τζίρου, πατά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές. Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΓΣΕΒΕΕ, το 53% των επιχειρήσεων εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης του τζίρου περιορίστηκε.
Η «ισοπαλία» αφορά στην αμετάβλητη πορεία της ανεργίας, δηλαδή την παραμονή της σε υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, δημιουργώντας ένα νεφελώδες τοπίο, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα της χώρας με την υψηλότερη ανεργία, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον προηούμενο Μάιο. Μάλιστα, το δυναμικό κοινό που θα μπορούσε να κάνει ψώνια, δηλαδή οι νέοι, εμφανίζουν και πάλι ανοδική τάση στα ποσοστά ανεργίας, με πάνω από 50%, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για ανάκαμψη του εμπορίου.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, ειδικά αν συνδυαστούν μ' αυτό το ιδιότυπο κίνημα «δεν πληρώνω» φόρους και εισφορές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία παραμένουν σταθερά πάνω από 1 – 1,2 δισ. ευρώ το μήνα και θα οδηγηθούν με γεωμετρική ακρίβεια σε 97-98 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι τα τέλη του έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταθερά πρώτη στην ανεργία η Ελλάδα εντός ΕΕ
Εκπτώσεις... πτώσης και το φετινό καλοκαίρι με μειωμένο τζίρο 9,7%