ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΖΑ: Με νέο επενδυτικό πρόγραμμα πάει για το... double

ΕΖΑ: Με νέο επενδυτικό πρόγραμμα πάει για το... double - Κεντρική Εικόνα

Νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο, με στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών και των μεριδίων αγοράς, ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ).

Το πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, θα αφορά επενδύσεις σε νέα γραμμή εμφιάλωσης, αυτοματοποιήσεις, έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη πωλήσεων και εξαγωγών, αλλά και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης, για το επάγγελμα του ζυθοποιού / βυνοποιού.

Μέρος του παραπάνω προγράμματος, θα χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι (Αθ. Συριανός και Damma Holdings) και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι το 2018 η εταιρεία ολοκλήρωσε το προηγούμενο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 18,5 εκατ. ευρώ.

Σε διπλασιασμό μεγεθών στην πενταετία προσβλέπει η διοίκηση της ΕΖΑ και για τις εξαγωγές, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 9,8% του συνολικού όγκου πωλήσεων. Η εταιρεία εξάγει σήμερα σε 36 χώρες και στις 5 ηπείρους, εστιάζοντας ωστόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες, στη Μ. Ανατολή και στις χώρες του αραβικού κόσμου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, το 2018 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την ΕΖΑ, καθώς παρουσίασε αύξηση τζίρου κατά 20%, φθάνοντας τα 36 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ (+245%) και τα κέρδη προ φόρων σε 730 χιλ. ευρώ. Το συνολικό μερίδιο αγοράς της εταιρείας άγγιξε το 10%.

Τα παραπάνω μεγέθη επιτεύχθηκαν σε μία χρονιά κατά την οποία οι συνολικές πωλήσεις μπύρας στο οργανωμένο λιανεμπόριο μειώθηκαν κατά 2,5% σε όγκο. Αντιθέτως, στη συγκεκριμένη αγορά οι πωλήσεις της ΕΖΑ αυξήθηκαν κατά 39%. Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο κ. Συριανός ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε πολύ καλά, εκτιμώντας ότι και το 2019 θα κλείσει ανοδικά για την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της εταιρείας, αναφέρθηκε ότι τη φετινή χρονιά θα εστιάσει στην εδραίωση των δύο νέων προϊόντων ( εζα Alcohol Free και Odyssey Dark) που κυκλοφόρησαν πέρυσι, ενώ νέα brands θα κυκλοφορήσουν πλέον από το 2020.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για το επάγγελμα του ζυθοποιού / βυνοποιού, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΖΑ, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η φοίτηση θα είναι τριετής, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2019, ενώ οι εκπαιδευόμενοι κατά την διάρκεια της φοίτησης θα αμείβονται.