ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρεμπόριο στοιχίζει έναν.... ΕΝΦΙΑ στο κράτος

Το παρεμπόριο στοιχίζει έναν.... ΕΝΦΙΑ στο κράτος - Κεντρική Εικόνα

Απώλειες φορολογικών εσόδων της τάξης 3- 5 δισ. ευρώ καταγράφει ετησίως το δημόσιο λόγω της αδυναμίας πάταξης του παρεμπορίου.

Πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, όπως και για το φλέγον θέμα της ασφάλειας αναλαμβάνει ο εμπορικός κλάδος όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταυρός Καφούνης που αναφέρεται και στο θέμα των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Υπενθυμίζεται ότι το εμπορικό επιμελητήριο έχει καταθέσει προτάσεις περιορισμού αυτών των φαινομένων και, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Για το παρεμπόριο:

  •  Η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα "X-Ray scanners", και  τα εξελιγμένα "Electromagnetic field container scanners" στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια). 
  •  Η εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα.
  •  Αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΚΕΑΑΠ, μέσω διενέργειας εντατικότερων και ποιοτικότερων ελέγχων, με τη άμεση δέσμευση και καταστροφή των κατασχεθέντων αντικειμένων.
  •  Ο τελικός περιορισμός της υπαίθριας διάθεσης μόνο σε προϊόντα γης και θάλασσας.