ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή της κατάθεσης της τροπολογίας για την α' κατοικία

Ξενοδοχεία: Διευκρινίσεις για το «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού δίνει το υπ. Τουρισμού - Κεντρική Εικόνα

Πυρετός διαβουλεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Απριλίου καθώς η συζήτηση στο EWG της Δευτέρας ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του 1 περίπου δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με το EWG να παραπέμπει για τις τελικές αποφάσεις στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βουκουρέστι.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές όσον αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, που σχετιζονται με θεματα τεχνικού χαρακτήρα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» να έχουν ολοκληρωθεί - με θετική έκβαση - μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου. «Θα υπάρξουν εξελίξεις για την α' κατοικία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρύθμισης.

Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί για αίσια κατάληξη του θέματος, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι υπάρχει ήδη πλαίσιο συμφωνίας με τις τράπεζες, στο οποίο έχει συναινέσει κι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προτροπή των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup ήταν να υπάρξει σύντομα συμφωνία ώστε να προχωρήσει κανονικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

Πάντως, η Αθήνα προσανατολίζεται στην κατάθεση της τροπολογίας ενδεχομένως και απόψε, με αυτή να παραμένει ανοιχτή σε διαβούλευση μέχρι την έγκριση ή την τροποποίηση από τους θεσμούς, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει έγκριση προς το παρόν ή αν πρόκειται για μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, η κυβέρνηση μάλλον θα καταθέσει την τροπολογία απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί.